Suceava: 223 decese de COVID-19 înregistrate în total la SJU, potrivit noului director medical al unităţii

Suceava: 223 decese de COVID-19 înregistrate în total la SJU, potrivit noului director medical al unităţii

Directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, Valeriu Gavriloci, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că numărul oficial al deceselor din cauza COVID-19, în unitatea medicală, este de 223, dintre care 37 din luna martie care apar în statistici ca suspecţi.

''În spaţiul public au circulat fel şi fel de cifre. Suntem autorizaţi să vă aducem la cunoştinţă cifrele oficiale. De la 1 mai au fost 18 decese. În luna aprilie, conform certificatierului de la morgă, au fost 149 de decese, iar în luna martie, pentru că vorbim de începutul pandemiei şi de nişte raportări care la vremea aceea nu erau foarte clar standardizate, confirmate de DSP, sunt 19 cazuri. La acestea se pot adăuga câteva cazuri. E vorba de cele decedate în UPU şi la Serviciul de Medicină Legală, în aprilie şi martie, dar cifrele nu se schimbă semnificativ. În martie se mai adaugă un număr de suspecţi, 37, aşa sunt ei în statistică, suspecţi. În luna aprilie nu mai vorbim de suspecţi'', a spus Gavrilovici.

Totodată, directorul medical a spus că, în prezent, capacitatea ATI este mai mare decât numărul pacienţilor în stare gravă care necesită ventilaţie mecanică.

''Dimineaţă aveam nouă pacienţi neventilaţi şi 12 pacienţi ventilaţi mecanic, pe 40 de paturi. Avem o rezervă de până la 25 de ventilatoare. Mâine trebuie să vină şi o ofertă de la primărie, de zece ventilatoare. Sunt şi ventilatoare portabile şi statice, cu capacităţi şi capabilităţi diferite. În orice caz, numărul de pacienţi care au nevoie de ventilaţie mecanică este mai mic decât disponibilul pe care spitalul îl are'', a spus Gavrilovici.

Referindu-se la ridicarea carantinei în municipiul Suceava, Gavrilovici este de părere că oraşul s-ar putea califica din punct de vedere epidemiologic pentru a fi luată această măsură, care, în opinia lui, ar fi benefică din punct de vedere psihologic pentru populaţie şi pentru personalul medical.

''Noi suntem pregătiţi pentru orice, inclusiv scenarii optimiste sau pesimiste. Misiunea noastră este să ne îndeplinim datoria în spital. Ridicarea carantinei este o chestiune favorabilă din punct de vedere psihologic atât pentru populaţia Sucevei, cât şi pentru cei care luptă în linia întâi, cum ziceţi dumneavoastră. O decizie aşa cum se va lua, favorabilă sperăm şi noi, sau nefavorabilă, nu este apanajul nostru. Noi suntem cu datele epidemiologice pe masă, sunt cifre, procente care vorbesc de la sine. Lucrurile s-au aşezat pe un trend descendent consolidat şi dacă se va ţine seama de lucrul acesta şi de alte date epidemiologice, care nu sunt în posesia noastră, ci a DSP, înclin că ne calificăm pentru ridicarea carantinei în Suceava'', a spus Gavrilovici. AGERPRES 


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…