Substanțele nocive care se găsesc în conservele cu ton. Pot provoca tulburări neurologice şi comportamentale
Un val de scandaluri are loc după ce două organizații non-guvernamentale (ONG) au scos marți la iveală că există substanțe nocive omului în conservele cu ton .
Organizațiile Bloom din Franța şi Foodwatch, ONG european, au selectat aleatoriu mai multe conserve de ton din diferite țări, după care le-au testat în laborator, scrie News.ro .
„Bloom a selectat aleatoriu 148 de cutii de conserve în cinci ţări europene (Franţa, Germania, Anglia, Spania şi Italia) şi le-a testat la un laborator independent: 100% dintre cutii sunt contaminate cu mercur”, relevă ONG-ul în ancheta sa.
Tot potrivit acestora, una din două conserve depășește cantitatea de mercur stabilită în cazul altor specii de pește, adică peste 0,3 mg de mercur per kilogramul de pește.
„Nivelurile maxime de mercur din ton în vigoare în prezent în Europa au fost stabilite în funţcie de nivelul contaminării constate a tonului şi nu în funcţie de pericolul pe care-l reprezintă mercurul pentru sănătatea omului, pentru a se asigura vânzarea a 95% din ton”, relevă Bloom.
De asemenea, cele două ONG-uri susțin că niciun motiv sanitar nu justifică utilizarea de mercur în conservele de ton, deoarece această substanță nu este mai puțin nocivă dacă este ingerată cu ton.
Mercurul se găsește în atmosferă și vine de la centralele cu cărbune, fiind considerat de Organizţaia Mondială a Sănătăţii (OMS) drept una dintre cele mai îngrijorătoare zece substanţe pentru sănătatea publică. Se regăsește și în ocean, unde se amestecă cu bacterii şi se transformă în metilmercur, un derivat şi mai toxic.
„Mercurul elementar şi metilmercurul sunt toxice pentru sistemele nervoase (...). După expunere, pot fi observate tulburări neurologice şi comportamentale”, potrivit OMS.
ONG-urile denunţă un ”adevărat scandal de sănătate publică” şi cer Comisiei Europene (CE) să stabilească nivelul maxim cel mai strict pe care l-a stabilit în cazul altor specii de peşte, de 0,3 mg/kg.
„Cerem ca puterile publice să consolideze reglementarea şi, fără să aştepte, ca distribuitorii să nu mai comercializeze decât produse sub pragul cel mai protector”, declară Camille Dorioz, directoarea de campanii de la Foodwatch.
Sursa: adevarul.ro