Substanțele cancerigene interzise de 40 de ani care continuă să fie produse. La ce riscuri se expun atât adulții, cât și copiii din cauza PCB-urilor
În ciuda faptului că sunt interzise de peste 40 de ani, substanțele chimice cancerigene denumite PCB-uri continuă să fie produse, potrivit unui studiu.
Mamiferele marine eșuate conțin cantități mari de PCB FOTO Mare Nostrum
Documentul citat de Guardian arată că aceste substanțe pot reprezenta o "creștere a riscului nemonitorizat pentru mediu și sănătate umană".
Mai mult, astăzi ar fi produse mai multe substanțe chimice cancerigene PCB decât în oricare alt moment din istorie, chiar dacă fabricarea lor a fost interzisă cu peste 40 de ani în urmă.
PCB-urile, sau bifenilii policlorurați, sunt substanțe fabricate de om care au fost utilizate ca agenți de răcire și lubrifianți în echipamentele electrice până când au fost interzise din cauza legăturilor lor cu problemele de sănătate și pentru că nu se descompun ușor în mediu.
Ele sunt cunoscute pentru faptul că pot provoca cancer la animale, precum și pentru daunele aduse sistemelor imunitar, reproducător, nervos și endocrin. De asemenea, au potențialul de a fi cancerigene pentru oameni, iar expunerea la acestea a fost legată de afecțiuni ale pielii asemănătoare acneei la adulți și de schimbări neurocomportamentale și imunologice la copii.
Cercetarea arată că PCB-urile sunt produse ca produse secundare în reacțiile chimice, ceea ce înseamnă că mici proporții sunt prezente în multe substanțe chimice folosite astăzi.
Dr. Dave Megson, specialist în științele mediului de la Universitatea Metropolitană din Manchester, care a condus studiul, a declarat: "Acest lucru este uluitor, având în vedere că producția de PCB-uri a fost interzisă de peste 40 de ani și ar trebui să le eliminăm conform convenției de la Stockholm. Dar dacă luăm în considerare cantitățile acestor substanțe chimice și nivelurile mici de PCB-uri din ele, rezultă o sumă masivă - aproximativ 45.000 de tone pe an doar în SUA."
În perioada de producție comercială maximă din anii 1970, se produceau aproximativ 39.000 de tone în fiecare an, conform studiului.
Megson a adăugat: "Majoritatea oamenilor asociază producția accidentală de PCB-uri cu vopselele și pigmenții, dar cercetarea noastră arată că este mult mai extinsă decât atât." Solvenții clorurați, utilizați în fabricarea de produse chimice, reprezintă o sursă majoră, potrivit cercetării. Studiul afirmă că aceste tipuri de PCB-uri ca produse secundare nu sunt măsurate în multe programe de monitorizare existente și ar putea reprezenta un "risc pentru mediu și sănătatea umană în creștere și nemonitorizat".
"Nu s-a depus prea mult efort în reglementarea producției neintenționate de PCB-uri din fabricarea de produse chimice. În cazul producției intenționate de PCB-uri, părțile implicate în convenție au un termen limită până în 2028 pentru a elimina toate stocurile vechi. Sunt cu mult în urma acestui obiectiv, iar aproximativ 80% dintre stocurile de PCB-uri nu au fost încă distruse", a declarat Lee Bell de la rețeaua internațională a ONG-urilor de produse chimice.
Balenele ucigașe, omorâte de PCB-uri
"Este dezamăgitor că se cheltuiesc sute de milioane de dolari pentru distrugerea PCB-urilor moștenite, în timp ce reglementatorii permit contaminarea neintenționată cu PCB să se răspândească practic necontrolată", a mai spus Lee Bell.
PCB-urile au fost găsite în concentrații ridicate în mamiferele marine și sunt de mult o preocupare pentru dr. Francesca Ginley de la Societatea pentru Conservarea Marină.
"PCB-urile sunt substanțe chimice persistente... ele persistă în mediu decenii la rând, acumulându-se în mediu și în mamiferele marine. Am văzut impactul PCB-urilor în populația de balene ucigașe din Regatul Unit, care se îndreaptă spre o prăbușire completă în următorii o sută de ani, în concordanță cu poluarea gravă cu PCB-uri. O balenă ucigașă de pe coasta de vest a Scoției a fost găsită moartă în 2016 după ce s-a încurcat în plase de pescuit, iar o examinare post-mortem a relevat că nivelurile de PCB-uri din țesuturile ei erau de 100 de ori mai mari decât nivelurile cunoscute pentru a afecta sănătatea mamiferelor marine," a explicat Ginley.
Un studiu realizat de Societatea Zoologică din Londra în colaborare cu Universitatea din Glasgow, anul trecut, a dezvăluit că orcile eșuați pe țărmul Regatului Unit depășesc de 30 de ori pragul toxic pentru PCB-uri. Avertismentul este unul serios, indicând că aceste substanțe chimice "amenință să distrugă balenele ucigașe" .
Agenția de Protecție a Mediului din SUA (EPA) a declarat că "reglementările permit PCB-urile generate accidental la concentrații scăzute, definite și în anumite condiții. Deși nu există un program de monitorizare, facilitățile care generează sau importă PCB-uri generate accidental sunt obligate să raporteze această activitate către EPA și să mențină înregistrări despre PCB-urile produse și eliberate, inclusiv nivelurile acestora."
EPA a afirmat că nu poate comenta descoperirile lui Megson, dar a adăugat că atunci când reglementările au intrat în vigoare, informațiile lor indicau că "mai puțin de 5000 de kilograme de PCB-uri generate accidental au fost estimate să intre anual în produse, iar din această cantitate, mai puțin de 500 de kilograme anual ar fi fost probabil să intre în mediu".
Sursa: adevarul.ro