Substanţe toxice ''eterne'', identificate în vidre în Marea Britanie
Substanţe chimice "eterne" toxice, prezente în vasele de gătit cu înveliş antiaderent sau în ambalaje alimentare, au fost identificate în vidre din Anglia şi Ţara Galilor, relatează marţi BBC.
Substanţele numite PFAS sunt prezente, de asemenea, în îmbrăcămintea impermeabilă, în produsele rezistente la pete şi în cele ignifuge.
Aceste substanţe chimice sunt asociate complicaţiilor în timpul sarcinii, bolilor hepatice, cancerului şi altor afecţiuni.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, concentraţiile acestor compuşi în corpul vidrelor reprezintă un indicator pentru nivelurile de poluare a mediului.
Substanţele din aceste produse ajung în canalizări şi în staţiile de epurare a apelor reziduale de unde pot contamina ulterior mediul înconjurător pe scară mai largă.
Substanţele PFAS sunt prezente în scurgerile de pe terenurile agricole, care pot ajunge de pe câmpuri în cursurile de apă. Fabricile şi gropile de gunoi reprezintă o altă sursă pentru aceste substanţe chimice.
Danemarca a interzis recent utilizarea lor în ambalaje alimentare.
Folosite încă de la sfârşitul anilor 1940, substanţele chimice PFAS - perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate - fac produsele rezistente la apă, grăsimi şi pete.
Ele sunt supranumite substanţe chimice "eterne" deoarece nu se descompun cu uşurinţă în mediul înconjurător. Ele contaminează peştii, care pot fi apoi ingeraţi de animale şi de oameni. Compuşii PFAS pot ajunge şi în apa potabilă.
Cercetătorii au testat 50 de vidre găsite moarte în perioada 2007-2009 şi au detectat PFAS în organismul tuturor acestor exemplare. 80% dintre animale aveau cel puţin 12 tipuri diferite din aceste substanţe chimice în ficat.
Într-un studiu separat pentru un program de monitorizare pe termen lung numit "Otter Project", au fost identificate două tipuri de PFAS interzise în organismul tuturor animalelor analizate, care au murit între 2014 şi 2019.
Emily O'Rourke, doctorandă la Universitatea din Cardiff şi autoare principală a studiului, a declarat pentru BBC News că vidrele sunt o specie "santinelă", ce dezvăluie "poluarea generală a mediului" din apele dulci din Marea Britanie. Cercetarea susţine un raport recent al Comitetului de Audit de Mediu din Marea Britanie care a relevat că există un "cocteil chimic" de poluanţi în râuri.
Nu este clar dacă substanţele chimice sunt prezente în corpul vidrelor în cantităţi suficient de mari pentru a provoca daune, notează BBC. Vidrele analizate au murit în principal în urma coliziunilor rutiere şi, prin urmare, impactul exact al substanţelor chimice asupra sănătăţii lor nu este cunoscut. O'Rourke a precizat că este probabil ca substanţele chimice toxice să aibă un efect "subletal".
Potrivit O'Rourke, PFAS vor fi prezente în mediu "ani la rând".
Aceste substanţe "ajung în instalaţiile de canalizare, care nu sunt concepute pentru a elimina PFAS pentru că sunt învechite. De asemenea, sunt reţinute în nămolul de canalizare", a spus ea.
Potrivit lui O'Rourke, peste 5.000 de tipuri diferite de substanţe chimice sunt utilizate în prezent. Ele sunt reglementate individual, însă ea este de părere că ar trebui reglementate în funcţie de clasa din care fac parte. "Danemarca a interzis recent utilizarea lor în hârtia care intră în contact cu alimentele - cum ar fi ambalajele pentru produse de tip fast-food - iar Marea Britanie trebuie să recupereze teren. Acum, că nu suntem sub cadrul UE privind produsele chimice, trebuie să avem propria noastră strategie în materie de produse chimice", a spus ea.
Aproximativ 27 de ONG-uri, inclusiv Breast Cancer UK, Alliance for Cancer Prevention şi CHEM Trust, s-au unit pentru a susţine o strategie în Marea Britanie - UK Chemicals Strategy - care ar trebui să includă eliminarea treptată a "tuturor substanţelor chimice foarte persistente, inclusiv întreaga familie PFAS şi alţi compuşi chimici halogenaţi".
Din 2000, o serie de iniţiative voluntare din industrie au limitat utilizarea acestora. Totuşi, conform studiului, sunt înregistrate în mod regulat concentraţii de PFAS care sunt peste standardele de calitate a mediului din Marea Britanie, notează BBC.
În iulie 2021, Germania, Danemarca, Ţările de Jos, Norvegia şi Suedia au informat oficial Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) cu privire la intenţia lor de a restricţiona PFAS.
Doctor Elizabeth Chadwick, cercetător principal în cadrul "Otter Project", a încurajat publicul să continue să raporteze vidrele găsite moarte. "Cercetarea noastră a fost posibilă cu ajutorul colectării în curs a vidrelor găsite moarte pe tot teritoriul Marii Britanii. Arhiva noastră cuprinde mostre de la peste 4.000 de exemplare colectate începând din 1992; este o resursă unică şi importantă pentru înţelegerea acestei specii protejate şi pentru înţelegerea contaminării de mediu şi sanitară", a spus ea.
Constatările studiului au fost prezentate în jurnalul Environmental Science & Technology în care sunt publicate cercetări revizuite de specialişti. AGERPRES