Submarinul rus cu propulsie nucleară Kazan a suferit unele daune în urma călătoriei sale în Cuba FOTO VIDEO

Submarinul rus cu propulsie nucleară Kazan a suferit unele daune în urma călătoriei sale în Cuba FOTO VIDEO

Cele trei nave rusești și un submarin cu propulsie nucleară care au efectuat vreme de cinci zile exerciții navale în Marea Caraibelor au părăsit luni portul din Havana. Submarinul avansat al Rusiei prezintă urme vizibile de deteriorare, potrivit imaginilor publicate de un analist OSINT, citat de Business Insider (BI).

Submarinul cu propulsie nucleară Kazan a părăsit luni Cuba FOTO PROFIMEDIA

Submarinul cu propulsie nucleară Kazan a părăsit luni Cuba FOTO PROFIMEDIA

Submarinul Kazan se „dezmembrează”, a scris analistul Marijn Markus, consultant de management la firma de IT Capgemini, care a distribuit luni pe LinkedIn patru fotografii ale submarinului de pe care au căzut panouri de izolare fonică.

Este vorba despre panourile din partea din față a carenei submarinului, ceea ce face ca acesta să devină zgomotos, diminuându-i astfel capacitatea de a rămâne nedetectat.

Analistul a arătat și o gaură în secțiunea mediană a submarinului.

„În timp ce era andocat, scafandrii ruși au fost văzuți în jurul submarinului, probabil încercând să facă reparații”, a spus el.

FOTO Marijn Markus via LinkedIn

FOTO Marijn Markus via LinkedIn

Experții militari citați de BI spun însă că daunele observate în aceste fotografii sunt ceva obișnuit și nu afectează capacitățile operaționale ale submarinului. Richard Kouyoumdjian Inglis, ofițer în rezervă al Marinei din Chile, a explicat că plăcile de antifonare sunt făcute din cauciuc și se pot desprinde cu ușurință.

Pe de altă parte, pierderea mai multor plăci ar face submarinul mai ușor de detectat, însă, potrivit fotografiilor, Kazan a avut doar câteva căzute, ceea ce nu ar pune mari probleme, a spus Inglis.

„Navele rusești nu sunt cele mai moderne și de obicei nu sunt bine întreținute, dar asta nu înseamnă că se va întâmpla ceva catastrofal”, a spus el.

John Hardie, directorul adjunct al programului pentru Rusia la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor a subliniat la rândul său că desprinderea unor astfel de plăci este o problemă „destul de comună” pentru toate submarinele, inclusiv cele ale SUA.

Submarinul Kazan, împreună cu trei nave rusești de suprafață, au plecat luni din portul din Havana, după o serie de exerciții militare.

Următoarea destinație a flotei nu se cunoaște cu exactitate. Oficialii americani au declarat în urmă cu câteva zile că următoarea oprire ar fi în Venezuela, potrivit AP.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…