Submarinele monstru din Rusia sunt chiar mai înfricoșătoare decât ne-am fi imaginat. De ce capacitate nucleară de lovire dispun

Submarinele monstru din Rusia sunt chiar mai înfricoșătoare decât ne-am fi imaginat. De ce capacitate nucleară de lovire dispun

Submarinele rusești din clasa Typhoon sunt adevărați giganți ai Războiului Rece și sunt cele mai mari submarine construite vreodată.

Submarin din clasa Typhoon FOTO Wikipedia

Submarin din clasa Typhoon FOTO Wikipedia

Cât de mari sunt submarinele rusești de care vorbim? Fiecare submarin are o lungime de aproape 600 de picioare lungime și este mai lat decât o casă americană medie – și de aproape trei ori mai înalt.

În 1970, Uniunea Sovietică a dat startul unui nou program de arme nucleare (nume de cod: Typhoon) pentru a dezvolta un nou submarin cu rachete nucleare . Submarinele (nume de cod: Akula) au fost proiectate să aibă 566 de picioare lungime, 76 de picioare lățime și aproape 38 de picioare înălțime.

Submarinele din clasa Typhoon deplasează 23.200 de tone pentru a găzdui o sarcină utilă de 20 de rachete balistice RSM-52. Deși majoritatea submarinelor au condiții spartane în ceea ce privește facilitățile, dimensiunea enormă a acestora a făcut posibil ca inginerii de la Rubin Design Bureau din Sankt Petersburg să aibă avantaje fără precedent în acea epocă, precum accesul la solar, piscină și saună.

Primul submarin din clasa Typhoon, Dmitri Donskoy (TK-208), a intrat în serviciu în 1981. Rusia a construit cinci submarine Typhoon în total, dar astăzi, doar Donskoy a mai rămas în serviciu. Submarinul a fost folosit după Războiul Rece ca banc de testare pentru o nouă generație de tehnologii și rachete submarine rusești și a jucat un rol esențial în testarea rachetei balistice Bulava, lansată de pe submarin.

Imaginile de deasupra și de dedesubtul submarinelor rusești, arată Typhoon-ul în raport cu submarinele americane cu rachete balistice din clasa Ohio. În timp ce submarinele din clasa Typhoon sunt cu doar 17 picioare mai lungi decât submarinele Ohio, ele sunt considerabil mai late și mai înalte.

Submarinul care a inspirat celebrul film „Octombrie Roșu”

Un submarin Typhoon arată atât de amenințător, deoarece turnul de comandă este situat în spatele silozurilor de rachete, nu în fața lor, ceea ce înseamnă că rachetele sunt întotdeauna incluse în orice imagine a submarinului.

Octombrie Roșu trebuia să fie o supervariantă fictivă a clasei Typhoon, echipată cu încă șase rachete RSM-52 cu un total de 52.000 de kilotone de putere de foc nucleară. (Bomba atomică care a explodat la Hiroshima, prin comparație, a avut o putere de 16 kilotone.)

click pe imagine pentru rezoluție mai mare

click pe imagine pentru rezoluție mai mare

Octombrie Roșu a venit cu un sistem de antrenare magnetohidrodinamică (MHD), un sistem de propulsie real care se presupune că a oferit navei o capacitate de prima lovitură.

Atât în ​​„Vânătoarea lui Octombrie Roșu”, cât și în romanul pe care s-a bazat, submarinul a fost proiectat să-și folosească propulsia MHD extrem de silențioasă pentru a se strecura într-o poziție de lângă litoralul de est al SUA, lansând rachetele într-un atac surpriză. Această capacitate incredibilă a fost ultima picătură pentru căpitanul Marko Ramius, care a dezertat și a adus submarinul său în S.U.A.

Rușii au creat o nouă generație de submarine

Astăzi, o nouă generație de submarine rusești cu rachete, clasa Borei, înlocuiește vechile submarine din clasa Typhoon și Delta ale Marinei Ruse. Submarinele din clasa Borei poartă 16 rachete Bulava cu un randament exploziv total de 7.200 de kilotone, deși rachetele Bulava sunt probabil mult mai precise decât predecesoarelei lor.

Dimensiunile unui submarin din clasa Typhoon FOTO news.yahoo.com

Dimensiunile unui submarin din clasa Typhoon FOTO news.yahoo.com

Și din moment ce submarinele din clasa Borei sunt mai mici și mai eficiente din punct de vedere al spațiului decât predecesoarele lor, probabil că nu au piscine. Rusia intenționează să construiască cel puțin opt submarine Borei, împărțite între Flota de Nord (Atlantică) și Flota Pacificului.

După 40 de ani de la lansare, Dmitri Donskoy se apropie de vârsta de pensionare. Sovieticii au construit submarinele Typhoon înainte de apariția calculatoarelor și a rachetelor balistice compacte, iar dimensiunea lor a fost dictată în mare parte de enormele lor rachete RSM-52. S-ar putea să nu existe niciodată o clasă de submarine atât de mare ca Typhoon-urile... deși niciodată nu trebuie să spui niciodată.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”