Submarine românești în Marea Neagră? „România ar trebui să înceapă cu o dronă submarin cu capacități de lovire”

Submarine românești în Marea Neagră? „România ar trebui să înceapă cu o dronă submarin cu capacități de lovire”

În această vară România și-a manifestat intenția de a achiziționa submarine franceze din clasa Scorpene, ministrul Vasile Dîncu anunțând că țara noastră a semnat o scrisoare de intenție cu Parisul în acest sens, scrie defenseromania.ro .

În cadrul unei ediții anterioare a emisiunii săptămânale Obiectiv EuroAtlantic de la DefenseRomania, acest subiect a fost analizat și de Doru Frunzulică, președintele Asociației George C. Marshall în România, fost europarlamentar și fost secretar de stat în cadrul MApN.

„România are nevoie de capabilități de apărare la Marea Neagră, inclusiv submarine (...) Războiul se concentrează pe controlul mărilor și oceanelor. E vechea teorie americană ce spune că cine controlează mările controlează lumea”, e de părere expertul în securitate, care a amintit însă că ar fi necesare cel puțin trei astfel de nave, dar costurile de mentenanță ale submarinelor sunt imense.

„Se vorbește de două sau trei submarine, probabil trei ar fi necesare. Dar atenție, mentenanța submarinelor costă extraordinar de mult”, amitește acesta.

Până la submarine România ar trebui să achiziționeze cel puțin o dronă submarin

Doru Frunzulică e de părere că până la submarine, România ar trebui să înceapă programul cu achiziția unei drone submarin - unmanned underwater vehicles (UUV) - care să aibă și capacități de atac, nu doar de supraveghere și recunoaștere.

„Cred că România ar putea să înceapă cu o dronă submarin. Deja există astfel de tehnologii, nu sunt la fel de scumpe iar specialiștii pot fi pregătiți mult mai rapid. Acestea ar trebui să fie drone care să nu aibă capabilitate doar de recunoaștere și supraveghere, dar și de lovire. Ar fi viespea de care ar trebui să țină cont submarinele și navele de suprafață rusești.

S-a discutat de mini-submarine, dar am multe dubii, nu neapărat privind capacitatea industriei, pentru că ele se produc deja în Timișoara pentru Armata italiană care are o tradiție în această armă. Dar am dubii privind capabilitatea și eficiența lor. Sunt multe declarații despre tehnică pe care vrem să o cumpărăm. Ar trebui să fim mai atenți în domeniul acesta pentru că sunt chestiuni sensibile iar orice declarație poate avea reverberații”, a conchis Doru Frunzulică.

România a anunțat oficial că intenționează să achiziționeze submarine franceze Scorpene

2. Submarin f... (submarin-scorpene-franta_99712600.jpg)

Submarin francez din clasa Scorpene. Sursă foto: Naval Group

Țara noastră și-a manifestat și ea intenția cu privire la aceste nave. Ministrul Vasile Dîncu a confirmat că România a transmis Franței o scrisoare de intenție în acest sens.

Desigur, demersul e unul formal, procesul fiind lung și complicat, însă reprezintă un prim pas pentru înzestrarea cu acest tip de armă.

Ministrul Vasile Dîncu a mai precizat că inițial MApN s-a gândit la două astfel de submarine. Nu există o decizie finală în privința numărului de nave pe care România ar vrea să le achiziționeze.

În paralele oficialii au dat asigurări că programul „Corveta multifuncțională” nu e influențat de intenția de înzestrare cu submarine și așteaptă ca Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța să ajungă la un acord pentru semnarea contractului și demararea construcției celor patru corvete din clasa Gowind 2500.

Dimensiunea submarinelor din clasa Scorpene variază între șaizeci și șaptezeci de metri, iar prețul se apropie de jumătate de miliard de euro. Sunt submarine din noua generație, fabricate de Naval Group din Franța în colaborare cu compania spaniolă Navantia. Marocul a cumpărat de la compania franceză asemenea nave. India, Brazilia, Chile și Malaezia au achiziționat și ele o serie de submarine din această clasă.


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!