SUA/imigrație: Până unde va merge Donald Trump în problema imigranților ilegali?
Dacă există domenii în care președintele ales al SUA, Donald Trump, pare să-și dilueze discursul, imigrația nu se numără printre acestea: el a anunțat deja că vrea să expulzeze până la trei milioane de imigranți ilegali și a numit în echipa sa critici vehemenți ai fenomenului imigrației. Aceasta după alegerile din 8 noiembrie, ceea ce prezice o politică anti-imigranți radicală în SUA, țara diversității etnice, comentează marți AFP.
'Vom lua oamenii care sunt criminali și care au caziere judiciare, care aparțin bandelor, care sunt traficanți de droguri, fără îndoială vreo 2 milioane, poate chiar 3 milioane (de persoane), și îi vom alunga din țara noastră sau îi vom trimite la închisoare. Însă, noi îi vom alunga din închisoare, pentru că ei sunt aici ilegal', a declarat Trump în timpul emisiunii '60 de minute' de pe CBS, care va fi difuzată duminică seara.
În timpul campaniei sale, miliardarul a declarat că va expulza 11 milioane de imigranți ilegali, originari majoritatea din Mexic sau America Centrală și care se află în prezent în SUA.
Anunțul său de duminică, precum și primele sale numiri prognozează deja 'o abordare foarte agresivă' în ceea ce privește această temă centrală a campaniei sale, este de părere Michael Kagan, profesor de drept și director al unei 'Clinici de Imigrație' de la Universitatea din Nevada. 'Să expulzezi între două sau trei milioane de persoane va fi o măsură radicală. Dar cum se va ajunge la 3 milioane? Tocmai aceasta îngrijorează. Nu există nicio dovadă că există două sau trei milioane de imigranți ilegali în SUA', a subliniat el.
Pentru a ajunge la aceste cifre, ar putea fi luate în calcul 'dosarele judiciare extrem de minore, foarte vechi, chiar simple contravenții', atenționează Kagan.
De la instalarea sa la putere, în ianuarie 2009, administrația președintelui Barack Obama a expulzat 2,4 milioane de persoane care se află ilegal în țară, adică mai mult decât în toate administrațiile precedente. Însă, majoritar era vorba de migranți arestați la frontieră, nu de persoane stabilite în SUA.
Donald Trump a reiterat că intenționează să securizeze cei 3.200 de kilometri de frontieră cu Mexicul, prin construirea unui zid — element important al campanie — însă a admis că, pe alocuri, ar putea fi vorba de simple garduri.
O altă promisiune a campaniei sale a fost suprimarea programului DACA, destinat să protejeze circa 740.000 de tineri intrați ilegali în SUA cu părinții lor și care astăzi sunt perfect integrați. Însă Trump nu a precizat dacă aceasta va însemna retrimiterea beneficiarilor sau pur și simplu respingerea de noi dosare.
Un alt motiv de îngrijorare pentru apărătorii drepturilor imigranților este acela că Donald Trump l-a integrat în echipa sa de tranziție pe Kris Kobach, un oficial din Kansas care a contribuit puternic la o lege adoptată în 2010 în Arizona. Acest text le permite autorităților să ceară actele oricărei persoane în caz de 'suspiciuni rezonabile' că aceasta nu ar deține acte, lege care și-a făcut emuli în alte state.
Senatorul Jeff Sessions, și el feroce opozant al imigrației ilegale, face de asemenea parte din echipa de tranziție. Trump 'intenționează să-și transforme retorica de campanie în acțiuni și să avanseze măsuri punitive și agresive pentru a expulza imigranți fără să se sinchisească de lege', și-a exprimat indignarea Beth Werlin, directoarea American Immigration Council. 'Ne vom bate', a adăugat aceasta.
Președintele ales a amenințat de asemenea că va tăia fondurile federale 'orașelor sanctuare': mai mult de douăzeci de mari orașe au anunțat că ele nu vor acționa împotriva imigranților din simplul motiv că aceștia nu au acte. Astfel, primarul orașului Chicago și apropiat al lui Obama, Rahm Emanuel, a dat asigurări luni că 'Chicago va rămâne un oraș sanctuar'.
AGERPRES