SUA/alegeri: Trump semnalează că este deschis față de o creștere a impozitelor pentru americanii cei mai bogați
Candidatul probabil al republicanilor la alegerile prezidențiale din SUA, miliardarul Donald Trump, a declarat duminică, în cadrul unei emisiuni televizate, că este deschis față de o creștere a impozitelor pentru americanii cei mai înstăriți, făcând astfel un pas înapoi față de propunerea sa anterioară de reducere a taxelor pentru toți cetățenii și semnalând o posibilă ruptură față de unul dintre elementele centrale ale politicilor republicane începând din anii 1990, notează Reuters și AFP.
După ce săptămâna trecută și-a asigurat practic nominalizarea republicană în cursa pentru Casa Albă, Donald Trump s-a folosit de discursurile și interviurile recente pentru a oferi mai multe detalii despre politicile pe care le are în vedere.
În cele două interviuri acordate duminică, la posturile ABC și NBC, Trump a insistat că prioritățile sale sunt scăderile de taxe pentru clasa de mijloc și pentru firme.
"Sunt dispus să plătesc mai mult și, știți ceva?, bogații sunt dispuși să plătească mai mult", a afirmat Trump în emisiunea "This Week" a postului ABC.
"Mă voi asigura că clasa de mijloc obține bune reduceri de taxe. Mă voi bate foarte puternic pentru companii. În ce-i privește pe bogați, cred sincer că impozitele vor crește", a adăugat el.
Presat să explice contradicția între cele mai recente declarații ale sale privind impozitele și planul fiscal prezentat în septembrie, Trump a afirmat că îl consideră pe acesta din urmă "un concept", ce ar urma să fie modificat prin negocieri cu Congresul. "Până când va fi negociat, va fi un plan diferit", a afirmat el la ABC.
Programul fiscal prezentat de Donald Trump în septembrie prevedea eliminarea impozitelor pentru aproximativ jumătate din familiile americane și reducerea lor pentru clasa de mijloc și pentru cei mai bogați, dar și suprimarea nișelor fiscale pentru cei foarte înstăriți.
Principala măsură a acestui program fiscal se referă la reducerea impozitelor firmelor la o cotă unică de 15%.
Totodată, jumătate dintre familii, care obțin venituri de sub 50.000 de dolari pe an, ar urma să nu plătească impozite federale. Potrivit institutului independent Tax Policy Center, 43% dintre familii nu au plătit acest impozit în 2013.
În baza unui cod fiscal simplificat, celelalte cote de impunere ar fi stabilite la 10%, 20% și, pentru familiile cu venituri de peste 300.000 de dolari pe an, la 25%. În prezent, impozitul federal este de 39,6% pentru veniturile care depășesc 413.000 de dolari.
Tot duminică, în emisiunea 'Meet the Press' de la NBC, Donald Tump s-a referit și la creșterea salariului minim la nivel federal, susținând că ar prefera ca această decizie să fie lăsată în seama statelor. "Nu știu cum se descurcă oamenii cu 7,25 dolari pe oră. Aș vrea să văd o creștere de o oarecare mărime. Însă mai degrabă aș lăsa acest lucru în seama statelor (federale). Să decidă statele", a spus Trump.
Apelul său în favoarea creșterii taxelor pentru cei mai bogați americani constituie o ruptură cu pozițiile candidaților republicani care în ultimii aproape 30 de ani s-au opus vehement unei astfel de măsuri. Majorarea taxelor a fost un subiect tabu pentru mulți republicani după ce fostul președinte George H.W. Bush i-a nemulțumit profund pe colegii săi de partid atunci când a renunțat la promisiunea de a nu crește impozitele, fiind de acord cu o majorare a acestora în bugetul din 1990.
De partea cealaltă, mulți democrați, inclusiv favorita la nominalizarea pentru Casa Albă, Hillary Clinton, fac presiuni de mulți ani pentru o creștere a taxelor pentru americanii înstăriți.
Întrebat la NBC dacă își va face publice propriile declarații fiscale înaintea alegerilor din noiembrie, Trump a reafirmat că aceasta va depinde de încheierea unui audit. 'Desigur. Dacă auditorii termină. O voi face de îndată ce auditorii termină', a declarat miliardarul.
AGERPRES