SUA/alegeri: Sondaje îngrijorătoare pentru Hillary Clinton

SUA/alegeri: Sondaje îngrijorătoare pentru Hillary Clinton

Cu circa 50 de zile înaintea alegerilor prezidențiale americane, avansul lui Hillary Clinton se evaporă în sondaje, fapt ce îngrijorează tabăra democraților, a căror candidată suscită din ce în ce mai puțin entuziasm în rândurile susținătorilor săi, potrivit AFP.

Media sondajelor de la sfârșitul lunii august nu indică decât un avans de 1,8 puncte procentuale față de Donald Trump la nivel național, ceea ce reprezintă o scădere cu 4 puncte în două săptămâni. În statele-cheie unde se va decide soarta alegerilor, Donald Trump se situează în prezent în frunte, în Ohio (46% față de 41%) și în Florida (47% pentru Trump, 44% pentru Clinton), potrivit unui sondaj CNN-ORC.

Candidata democrată, care și-a reluat campania joi după trei zile de repaus pentru a-și trata pneumonia, își păstrează seninătatea. "Am spus întotdeauna că va fi un scrutin strâns", a declarat ea. Dar, ca un semn al îngrijorării democraților, echipa sa de campanie a anunțat că fostul său adversar Bernie Sanders, foarte popular printre tineri, și senatoarea Elizabeth Warren vor face campanie pentru ea în acest weekend în Ohio.

"Am avut o lună incredibilă, există mult entuziasm", a spus la rândul său Donald Trump.

Nu este pentru prima oară când cei doi candidați concurează de pe poziții egale: această egalitate s-a înregistrat pentru scurt timp la sfârșitul lunii mai, după care Trump a început să piardă din nou teren.

Dar cu mai puțin de două luni înaintea alegerilor, dna Clinton suscită din ce în ce mai puțin entuziasm: doar 38% dintre democrați se declară foarte entuziaști, față de 47% în august, potrivit unui sondaj al New York Times/CBS. Și în timp ce 55% dintre alegătorii lui Trump se declară foarte entuziasmați la ideea că îl vor vota, în tabăra lui Clinton entuziaștii nu mai sunt decât 36%.

Prin urmare, mobilizarea la vot va fi esențială pentru a câștiga.

Site-ul Five Thirty Eight , care analizează sondaje, date istorice și economice, estimează că Hillary are 60,1% șanse să câștige alegerile, față de 39,8% în cazul lui Trump. La 8 august, Hillary Clinton era creditată cu 79,5% din șansele de câștig, în timp ce Trump cu 20,5%.

De când și-a schimbat echipa de campanie, Trump a devenit mai disciplinat, mesajul său este mai structurat și insultele au dispărut. Noua sa directoare de campanie Kellyanne Conway este foarte prezentă pe platourile de televiziune.

"El a avut două săptămâni bune după călătoria în Mexic" la începutul lunii, comentează Robert Shapiro, expert politic de la Universitatea Columbia din New York. "(...) vorbește mai mult despre subiecte: politica externă, economie, familie. Ștacheta pentru el nu este foarte ridicată, dar a progresat în eforturile de a părea mai prezidențial."

Spre deosebire de el, Hillary Clinton, care nu reușește de mai multe luni să se desprindă de scandalul e-mailurilor sale și de atacurile rivalului său republican împotriva Fundației Clinton, și-a adăugat nefericita declarație despre alegătorii "jalnici" ai lui Trump. Iar Hillary Clinton "nu a gestionat (situația privind) pneumonia în cel mai bun mod", afirmă Shapiro. Tăcerea sa inițială a confirmat, potrivit lui, "percepția alegătorilor că ea nu este transparentă".

Democrații "au de ce să se neliniștească", apreciază el, adăugând însă că dna Clinton are încă "multe moduri de a câștiga colegiul electoral".

Alegerile prezidențiale americane sunt de fapt un scrutin indirect în care sondajele naționale nu sunt cele mai importante.

Alegătorii votează pentru "mari electori" (colegiul electoral) al căror număr variază în funcție de state. Un candidat are nevoie de majoritatea acestor mari electori (270 din 538) pentru a câștiga.

Unele state-cheie "cântăresc" mai mult decât altele și pot chiar să răstoarne rezultatul. Printre acestea sunt Florida, Ohio, Pennsylvania și Carolina de Nord.

Față de sondaje, apropierea primei dezbateri prezidențiale în 26 septembrie — crucială — nu este neapărat o veste bună pentru democrați, chiar dacă Hillary Clinton, fostă senatoare de New York, fostă secretar de stat și candidată pentru a doua oară la președinție, are experiența acestui exercițiu.

"Din punct de vedere istoric, în aceste prime dezbateri, președintele în exercițiu și candidatul în frunte tind să facă mai puțin bine decât challengerul lor", explică Robert Shapiro. "Ștacheta este mai ridicată pentru ea decât pentru Trump", pentru care așteptările sunt reduse, adaugă el.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…