SUA/alegeri primare: Trump și Clinton îi domină pe rivalii lor în cursa pentru Casa Albă
Calea spre învestire pentru prezidențialele ce vor avea loc în noiembrie în acest an în Statele Unite ale Americii (SUA) este acum larg deschisă: republicanul Donald Trump și democrata Hillary Clinton i-au dominat în mare măsură pe rivalii lor la alegerile primare ce au avut loc marți, supranumită ''Super Tuesday'', relatează miercuri AFP.
''A fost o seară fantastică'', a declarat din Palm Beach (statul Florida) Donald Trump (69 de ani), care s-a prezentat drept singurul candidat capabil să strângă rândurile Partidului Republican și să câștige în competiția cu Hillary Clinton (68 de ani) pe 8 noiembrie. ''Am milioane și milioane de persoane în spatele meu. Meciul nu este chiar strâns'', a insistat miliardarul american, într-un discurs rostit pe un ton mai consensual decât de obicei.
Partidul Republican — ''Grand Old Party—, care speră să revină la Casa Albă în ianuarie 2017 după două mandate ale democratului Barack Obama, este totuși divizat în legătură cu candidatura miliardarului, ale cărui provocări și stil incisiv deranjează și stârnesc neliniști.
Georgia, Massachusetts, Tennessee, Alabama, Virginia, Arkansas, Vermont: după o impresionantă serie de victorii, Trump, care a spart unul după altul codurile politicii americane, le-a dat întâlnire alegătorilor în Florida, unde vor avea loc următoarele alegeri primare, pe 15 martie.
Înfrângerea tânărului senator Marco Rubio în Virginia, unde acesta avea reale speranțe, pare un regres pentru cel care voia să-i atragă de partea candidaturii sale pe toți cei care sunt ''anti-Trump''. Victoria sa în Minnesota — prima sa victorie din alegerile primare — îi aduce totuși o gură de aer.
Așa cum era de așteptat, Hillary Clinton a câștigat ușor în statele din Sud, unde minoritățile îi conferă un mare avantaj: Georgia, Alabama, Tennessee, Virginia, Arkansas și Texas.
Într-un discurs rostit din Miami, Hillary Clinton, care a câștigat, de asemenea, în Massachusetts și în arhipelagul american Samoa, s-a proiectat deja spre scrutinul din noiembrie, îndreptându-și ''sulițele'' către republicani.
''Nivelul discursului în cealaltă tabără n-a fost niciodată la un nivel atât de jos'', a afirmat ea, făcând aluzie la declarațiile lui Trump despre mexicani sau musulmani, strategie ce constă în ''divizarea Americii''.
Singurul rival din tabăra democrată al fostei ''Prime Doamne'', senatorul Bernie Sanders, a câștigat în fief-ul său, Vermont, situat la frontiera cu Quebecul, dar și în Oklahoma, Colorado și Minnesota.
La fel ca în Carolina de Sud sâmbăta trecută, Hillary Clinton a câștigat aproape toate voturile afroamericanilor în Virginia: 82%, potrivit sondajelor la ieșirea de la urne. Două treimi dintre alegătoarele democrate au votat, de asemenea, pentru ea.
Dar baza electorală a lui Sanders printre tinerii democrați nu se erodează: 71% dintre persoanele cu vârste între 17 ani și 29 de ani au votat pentru el în Virginia. Campania sa are încă mijloace financiare pentru a continua lupta timp de mai multe luni.
Vizibil epuizat, senatorul în vârstă de 74 de ani a încercat să facă impresie bună reamintind faptul că, în continuare, cursa este lungă. ''Mai trebuie să voteze încă 35 de state'', a afirmat Sanders într-un discurs în care flacăra ce a marcat campania sa până acum părea stinsă.
Senatorul ultraconservator de Texas Ted Cruz a câștigat în fief-ul său, precum și în Oklahoma, salvându-și miza și, fără îndoială, campania.
O dovadă a tensiunilor cu care se confruntă tabăra republicanilor este faptul că Trump a devenit ținta atacurilor din toate direcțiile, cărora el le răspunde, spre marea satisfacție a unor largi mulțimi care vin să-l aplaude.
În decurs de trei zile, lui Trump i s-a reproșat că a refuzat să condamne Ku Klux Klanul, că a retransmis pe Twitter un citat din Benito Mussolini sau că ar avea legături cu mafia din construcții. Unii conservatori afirmă deja public că nu vor vota cu Trump la alegerile prezidențiale din noiembrie.
Rivalul republican perdant al lui Barack Obama din 2008, John McCain, a apreciat drept ''neliniștitor'' nivelul dezbaterii din tabăra sa, făcând apel la o campanie prezidențială ''care să nu se concentreze pe mărimea urechilor oamenilor'' sau pe ''problemele lor cu transpirația abundentă''.
Reflectând perplexitatea a numeroși lideri occidentali față de ascensiunea lui Trump, ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, aflat în vizită la Washington, a intervenit în dezbaterea politică americană. ''Construirea de ziduri este o idee foarte rea, nu contează cine le finanțează'', a declarat Steinmeier, denunțând ''politicile fricii, periculoase atât pentru Europa cât și pentru SUA''.
Potrivit unui sondaj al CNN publicat marți, Clinton și Sanders ar câștiga, atât unul cât și celălalt, duelul cu miliardarul Trump.
AGERPRES