SUA/alegeri: Hillary Clinton, tot mai aproape de nominalizare, republicanii, în derută după victoriile lui Trump

SUA/alegeri: Hillary Clinton, tot mai aproape de nominalizare, republicanii, în derută după victoriile lui Trump

Cei doi favoriți la învestitura partidelor democrat și republican în cursa pentru Casa Albă, Hillary Clinton și, respectiv, Donald Trump, și-au consolidat pozițiile în urma alegerilor primare desfășurate marți în cinci state - Florida, Illinois, Ohio, Missouri și Carolina de Nord, notează agențiile Reuters și AFP.

Însă, în timp ce fostul secretar de stat a obținut un avantaj aproape decisiv în perspectiva convenției din luna iulie, victoriile miliardarului în trei state, adăugate înfrângerii sale în Ohio, aruncă și mai mult în haos un partid deja fracturat de candidatura sa.

În tabăra democrată, dna Clinton l-a învins pe senatorul Bernie Sanders în cel puțin patru din cele cinci state puse în joc, inclusiv în Ohio, stat industrial unde senatorul de Vermont, care se prezintă drept un socialist democrat, conta pe votul muncitorilor.

Victoriile fostului secretar de stat se adaugă celor precedente, oferindu-i un avantaj aproape decisiv și făcând uitată înfrângerea surprinzătoare suferită în Michigan săptămâna trecută. Ea dispune acum, luându-i în calcul și pe cei aproape 500 de 'superdelegați' care o susțin, de peste 1.500 de delegați, față de cei sub 800 ai lui Bernie Sanders. Pragul care trebuie atins pentru nominalizarea la convenție este de 2.383 de delegați.

În ce-i privește pe republicani, victoriile lui Trump în Florida, Illinois și Carolina de Nord îl aduc mai aproape de numărul de 1.237 de delegați de care are nevoie pentru a obține nominalizarea și îi lasă în dilemă pe republicanii tradiționali care încearcă să-l stopeze din cursă. Trump este sprijinit acum de 640 de delegați, fiind urmat de Cruz — 405 și Kasich — 138, conform calculelor celor de la CNN.

De acum înainte, liderii republicani pot alege fie să sprijine un candidat care le respinge obiectivele politice, fie să încerce să-l stopeze, în speranța că nu va reuși să obțină majoritatea necesară, ceea ce le-ar da posibilitatea de a prezenta un alt candidat la convenția din iulie de la Cleveland, care va desemna reprezentantul oficial al partidului pentru alegerile de la 8 noiembrie. Cea de-a doua variantă ar risca însă să îndepărteze milioanele de americani care îl susțin pe magnatul imobiliar.

Victoria lui John Kasich în Ohio, statul al cărui guvernator este, îl lasă pe acesta în postura de ultim candidat în cursă al establishment-ului republican după ce senatorul de Florida Marco Rubio s-a retras în urma înfrângerii zdrobitoare suferite în fața lui Trump chiar la el acasă.

La rândul său, senatorul de Texas Ted Cruz, care a încercat să se poziționeze ca principala alternativă anti-Trump, a fost surclasat marți de acesta peste tot cu excepția statului Missouri, unde, după numărarea majorității voturilor, se afla foarte aproape în urma miliardarului.

În urma victoriilor de marți, Donald Trump trebuie să obțină 54% din cei aproximativ 1.100 de delegați care îi mai sunt necesari.

Provocarea nu este una insurmontabilă, mai ales dacă va câștiga în statele unde 'învingătorul ia totul', ceea ce înseamnă, de pildă, 58 de delegați în Arizona și 51 în New Jersey.

Cel de-al doilea candidat în privința numărului de delegați este Cruz, favoritul mișcării conservatoare Tea Party, dar care a avut dificultăți în statele unde baza electorală republicană nu este formată majoritar din conservatori evanghelici.

După rezultatele favorabile din 'Super Tuesday 2', cei doi favoriți au reacționat diferit, Hillary Clinton anticipând deja strategia pe care intenționează să o folosească împotriva lui Donald Trump, în timp ce acesta a ales să-i cheme pe republicanii încă neresemnați cu posibila sa învestitură să se ralieze în spatele său.

'Nu putem pierde ceea ce a făcut America măreață de la bun început, iar acum nu este vorba doar despre Donald Trump. Nu putem să vorbim doar despre inegalitatea economică, trebuie să ne îndreptăm împotriva tuturor formelor de inegalitate și discriminare', a declarat Hillary Clinton, adresându-se susținătorilor ei din West Palm Beach, Florida.

'Îi vom apăra pe muncitori americani pentru ca nimeni să nu abuzeze de noi. Nici China, nici Wall Street, nici șefii de companii plătiți excesiv', a adăugat ea, într-un discurs ținut la doar câțiva kilometri de proprietatea unde Donald Trump își ținea reuniunea.

'Adevărul este că trebuie să aducem laolaltă partidul', a declarat magnatul marți seară, la clubul său din Mar-a-Lago, Palm Beach, subliniind că a creat o mișcare despre care 'toată lumea vorbește, peste tot în Europa și în lume'.

AGERPRES


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!