SUA/ Efectul Bernie Sanders: Viraj spre stânga al democraţilor americani (analiză AFP)
Între 2016 şi 2020, contrastul este evident în cursa pentru Casa Albă. Aspirând pentru a doua oară să obţină nominalizarea din partea democraţilor, senatorul independent Bernie Sanders se confruntă astăzi cu numeroşi candidaţi care susţin propuneri considerate până nu de mult prea radicale: sistemul universal de asigurări de sănătate, creşterea salariului minim la 15 dolari/oră, cursuri universitare publice gratuite, impozitarea marilor averi şi combaterea ''cu înverşunare'' a schimbărilor climatice, relatează miercuri AFP.
''În timpul campaniei din 2016 (...) ni s-a spus că ideile noastre erau radicale şi extremiste şi că americanii nu le vor accepta niciodată", a comentat marţi senatorul în vârstă de 77 de ani, în momentul anunţării candidaturii sale. ''Ei bine, au trecut trei ani şi (...) toate aceste politici şi multe altele sunt acum susţinute de majoritatea americanilor", a adăugat Sanders.
Această schimbare profundă este mai mult decât o simplă reacţie la preşedinţia lui Donald Trump, consideră Dante Scala, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din New Hampshire.
''Într-un fel, marea recesiune pe care tocmai am experimentat-o are încă ecouri în viaţa americanilor. Trump este unul dintre acestea. Sanders este un altul'', spune Dante, făcând referire la marea criză economică declanşată în 2008 şi apreciind că evoluţia Partidului Democrat se datorează, în parte, acestui motiv.
Democrata Hillary Clinton, ieşită învingătoare din confruntarea cu Sanders în 2016, considera nefezabilă, de exemplu, ideea unui sistem de asigurări de sănătate universal, după modelul european. Cu toate acestea, mulţi democraţi care şi-au lansat candidatura la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2020 au preluat această propunere.
Bernie Sanders şi progresista Elizabeth Warren, binecunoscută în SUA pentru lupta sa împotriva giganţilor de pe Wall Street, susţin, de asemenea, o creştere clară a impozitării averilor foarte mari.
Alegerile parlamentare din noiembrie 2018 au confirmat deja acest viraj spre stânga, afirmă James Thurber, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Americană, amintind faptul că mulţi congresmeni democraţi au fost aleşi pentru un program care susţinea un sistem universal de sănătate şi creşterea sprijinului pentru învăţământul superior public.
Democraţii au recăpătat majoritatea în Camera Reprezentanţilor după alegerile din noiembrie 2018, în timp ce republicanii au păstrat controlul asupra Senatului, iar grupul celor mai progresişti parlamentari, cofondat de Bernie Sanders în anii 1990, este alcătuit acum dintr-un număr record de membri.
Printre noii aleşi, cea mai tânără membră a Congresului, Alexandria Ocasio-Cortez, nu ezită să se descrie ca fiind ''socialistă'', un cuvânt până de curând exploziv, aproape sinonim cu ''comunist''.
Preşedintele republican Donald Trump a făcut aluzie la această schimbare de orientare, spre stânga, pentru a-i ataca pe democraţi, evidenţiind ceea ce el consideră că sunt pericolele "socialismului".
Dar vremurile s-au schimbat, notează AFP. Departe de a se jena să folosească acest cuvânt, tânărul candidat la alegerile primare ale Partidului Democrat, Pete Buttigieg, primarul unui orăşel din Indiana, a declarat recent că nu mai este posibil ca dezbaterile pe propuneri să fie înnăbuşite invocându-se socialismul.
Deşi mulţi dintre candidaţii democraţi la alegerile prezidenţiale din 2020 sunt de data asta ancoraţi clar mai la stânga, ''mulţi vor încerca să facă campanie pe centru'', apreciază James Thurber.
Este cazul lui Amy Klobuchar, senatoare de Minnesota, bastionul minerilor care în 2016 s-a lăsat sedus de Donald Trump. Universitate gratuită? "Dacă aş avea puteri magice şi aş putea-o oferi tuturor, aş face-o ... dar trebuie să spun adevărul", a declarat senatoarea la sfârşitul săptămânii trecute.
Fostul vicepreşedinte Joe Biden, care nu şi-a lansat campania până în acest moment, ar urma să ocupe şi el în această cursă o poziţie mai centristă.
În ceea ce o priveşte pe Kamala Harris, senatoare de California, aceasta a declarat la sfârşitul săptămânii trecute: "Eu nu sunt socialistă".
Ideile lui Bernie Sanders trasează acum o linie de divizare între candidaţii la primarele democrate, conchide Dante Scala. "Faptul că sunt atât de mulţi cei care îl copiază este un semn al succesului său. Dar acest lucru este în mod evident un pericol pentru candidatura sa din 2020", a opinat specialistul în ştiinţe politici, atrăgând atenţia asupra posibilităţii ca senatorul de Vermont să îşi vadă ideile ieşind câştigătoare, dar nu şi el însuşi. AGERPRES