SUA/ alegeri: Începe Convenția republicană de la Cleveland, care va oficializa candidatura lui Donald Trump la Casa Albă
După o campanie în care a răsturnat toate pronosticurile, miliardarul american Donald Trump se apropie de învestirea oficială drept candidat al Partidului Republican în alegerile prezidențiale din 8 noiembrie, nominalizarea sa urmând să se producă la Convenția ce va începe luni la Cleveland, statul Ohio, relatează AFP.
Evenimentul, care se va deschide la ora locală 13:00 (17:00 GMT), va consacra marți candidatura prezidențială a controversatului magnat din partea Grand Old Party (GOP), încă scindat și traumatizat după campania alegerilor primare, câștigată, în fața altor 16 pretendenți, de un personaj fără nicio experiență politică anterioară și cu declarații adesea controversate.
Trump l-a ales ca potențial vicepreședinte pe Mike Pence, guvernatorul statului Indiana, un politician cu vederi foarte conservatoare și apărător al valorilor familiale, o alegere menită să contribuie la refacerea unității partidului, foarte divizat de personalitatea provocatoare a candidatului prezidențial.
Programul Convenției, despre care șeful campaniei lui Trump, Paul Manafort, a declarat că va una 'diferită', o va avea în centrul primei zile pe Melania, soția miliardarului, care va încerca să umanizeze imaginea miliardarului.
Melania Trump, în vârstă de 46 de ani, de origine slovenă, fost manechin și cu 24 de ani mai tânără decât soțul său, a rămas foarte discretă în campania pentru primare, preferând să se dedice educației fiului lor Barron, de 10 ani.
La Cleveland vor mai lua cuvântul toți copii adulți ai lui Donald Trump: marți, fiica sa Tiffany, 22 de ani, și fiul său Donald Jr., 38 de ani, miercuri, al doilea său fiu, Eric, 32 de ani, iar joi, fiica Ivanka, 34 de ani.
Discursul de acceptare al lui Donald Trump este programat tot pentru joi, dar miliardarul ar putea avea și alte intervenții, potrivit șefului său de campanie.
De la convenție vor lipsi însă mari nume ale Partidului Republican: nici foștii președinți Bush, nici ex-candidații la președinție John McCain și Mitt Romney nu vor fi prezenți, neîmpăcați cu desemnarea lui Trump. Vor lua însă cuvântul, printre alții, președintele Camerei Reprezentanților, Paul Ryan, și liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell.
Încă de duminică, preziua deschiderii Convenției, orașul Cleveland era practic baricadat, forțele de ordine temându-se că numeroasele manifestații prevăzute în oraș ar putea degenera.
Uciderea a trei polițiști duminică, la Baton Rouge, Louisiana, a crescut și mai mult tensiunile, aflate deja la cote înalte după recentele atentate de la Orlando (statul Florida) și Nisa, în sudul Franței.
Imensa sală polivalentă Quicken Loans Arena, din centrul orașului Cleveland, cu 400.000 de locuitori, unde va avea loc convenția, a fost în ultimele zile complet izolată în spatele unui grilaj înalt de 2,5 m, la fel și centrul de presă unde sunt așteptați 15.000 de jurnaliști.
Forțele de ordine sunt omniprezente, unele străzi au fost închise, la supraveghere participând inclusiv elicoptere.
Pe Quicken Loans Arena pot intra numai persoanele acreditate, printre care cei aproape 5.000 de delegați și supleanți, invitații republicani și presa.
Organizatorii au interzis introducerea de arme de foc, cuțite, dar și de alimente, umbrele, mingi de tenis, rucsacuri mari și măști de gaze.
Libertatea de mișcare a manifestanților a fost negociată timp de mai multe luni cu autoritățile locale, care vor să limiteze demonstrațiile la câteva locuri bine definite.
O primă manifestație împotriva rasismului, islamofobiei, atacurilor contra imigranților și minorităților sexuale a adunat, fără incidente, în jur de 100 de persoane în după-amiaza de duminică. 'Trump este un porc capitalist! Inamic al tuturor muncitorilor!, stătea scris pe o pancartă. 'Viețile negrilor contează, viețile imigranților contează!', se putea citi pe o alta.
După incidentul din Louisiana, sindicatul al polițiștilor din Cleveland a cerut, fără succes, guvernatorului din Ohio să interzică purtarea de arme în oraș pe perioada Convenției.
În contextul recentelor tensiuni rasiale și atentate, Donald Trump s-a poziționat în ultimele săptămâni drept candidatul ordinii publice, în competiția cu democrata Hillary Clinton. Deocamdată, potrivit site-ului RealClearPolitics, sondajele arată un avans mediu de 3,2 puncte procentuale pentru fostul secretar de stat, (43,8% față de 40,6%).
'Țara noastră este divizată și scăpată de sub control. Lumea ne privește', a scris Trump pe Twitter, acuzându-l pe președintele Barack Obama că 'nu are nici cea mai mică idee' ce să facă.
'Vom declara război Statului Islamic. Trebuie să-l facem să dispară (...) Vom trimite foarte puține trupe la sol, vom avea servicii de informații incredibile', a declarat el într-un interviu duminică seară la CBS, la fel de dispus ca întotdeauna să anunțe soluții simple la probleme complexe.
AGERPRES