SUA vor să trimită Ucrainei rachete de rază lungă, cu bombe cu dispersie. De ce sunt acestea interzise în 100 de țări
Administrația Biden este pe punctul de a aproba expedierea către Ucraina a unor rachete cu rază lungă de acțiune echipate cu bombe cu dispersie, cu scopul de a consolida capacitățile Kievului împotriva teritoriilor ocupate de Rusia. Aceste bombe prezintă însă riscuri uriașe pentru populația civilă.
Rachetele cu rază lungă vor fi echipate cu bombe cu dispersie. FOTO Shutterstock
SUA analizează stimularea armatei ucrainene cu muniții avansate
În contextul în care Ucraina progresează în lupta împotriva forțelor rusești, Statele Unite ale Americii au în vedere trimiterea de rachete de tip ATACMS sau GMLRS, ambele echipate cu bombe cu dispersie, pentru a sprijini eforturile militare ale Kievului. Cu toate acestea, decizia rămâne provizorie.
Se pare că administrația Biden se apropie de o decizie în dezbaterile cu privire la un sprijin adițional pentru arsenalul militar al Ucrainei, mai exact prin expedierea de rachete cu rază lungă de acțiune, echipate cu bombe cu dispersie. Această mișcare, citată de patru oficiali americani, ar permite Kievului să provoace pagube substanțiale în teritoriile ocupate de Rusia, transmit în exclusivitate jurnaliștii Reuters .
Ce fel de bombe ar putea primi Ucraina de la SUA
În ultimele luni s-a înregistrat o desfășurare reușită a munițiilor cu dispersie în rachete de artilerie de 155 mm. În consecință, SUA deliberează cu privire la expedierea fie a sistemelor de rachete tactice ale armatei (ATACMS) cu o rază de acțiune de până la 190 de mile, fie a rachetelor cu lansare multiplă ghidată (GMLRS), care au o rază de acțiune de 45 de mile și sunt echipate cu bombe cu dispersie.
În prezent, artileria ucraineană este echipată cu proiectile de 155 mm care au o rază maximă de acțiune de 18 mile și pot transporta până la 48 de bombe. În schimb, ATACMS, care face obiectul analizei, poate dispersa în jur de 300 sau mai multe bombele, în timp ce sistemul de rachete GMLRS, pe care Ucraina îl are de ceva timp, poate lansa până la 404 muniții cu dispersie.
Pe măsură ce ofensiva Ucrainei împotriva forțelor rusești ia amploare, administrația americană dorește să fortifice armata ucraineană în această fază crucială, după cum afirmă două surse. Cu toate acestea, Casa Albă s-a abținut să comenteze acest raport.
Decizia de a trimite ATACMS sau GMLRS rămâne incertă. Administrația Biden s-a confruntat cu implicațiile potențiale ale trimiterii ATACMS, îngrijorată că o astfel de mișcare ar putea fi percepută ca o poziție vădit agresivă împotriva Rusiei.
Ce ar însemna echiparea cu bombe cu dispersie pentru armata ucraineană
Proiectat pentru atacuri în adâncime, ATACMS poate viza centrele de comandă și control inamice, apărarea antiaeriană și siturile logistice situate mult în spatele pozițiilor din linia întâi. Kievul a cerut în mod constant administrației Biden să furnizeze ATACMS pentru a întrerupe liniile de aprovizionare, bazele aeriene și rețelele feroviare din zonele controlate de Rusia.
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a dezvăluit recent discuții cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, cu privire la furnizarea acestor rachete cu rază lungă de acțiune, exprimându-și speranța unui rezultat favorabil.
Subliniind urgența, un oficial american a subliniat importanța strategică a ATACMS sau GMLRS, mai ales că forțele ucrainene se străduiesc să spargă liniile rusești în apropiere de Orikhiv, cu scopul de a întrerupe liniile de aprovizionare rusești.
SUA intenționează să se aprovizioneze cu aceste arme cu grenade din stocurile sale de muniție. În prezent, Ucraina deține doar gloanțe de 155 mm furnizate de SUA, anunțate în luna iulie. Noile armament ar urma să completeze cartușele GMLRS existente ale Ucrainei, care eliberează peste 100.000 de fragmente ascuțite de tungsten.
Bombele cu dispersie, interzise în 100 de țări din cauza victimelor civile
Fabricat de Lockheed Martin, ATACMS se mândrește cu diverse versiuni, dintre care unele pot cvadrupla raza de acțiune a GMLRS, ceea ce ar putea modifica dinamica câmpului de luptă.
Până acum, programul PDA al președinției americane a fost cea mai rapidă metodă de livrare de armament către Ucraina. Cu toate acestea, decizia finală privind includerea acestor arme în viitoarea PDA rămâne nedeterminată.
Munițiile cu dispersie, cunoscute pentru impactul lor nediscriminatoriu la scară largă, sunt interzise de peste 100 de țări. În special, Rusia, Ucraina și SUA nu au ratificat Convenția privind munițiile cu dispersie.
Bombele cu dispersie au fost interzise din cauza riscului semnificativ pe care îl reprezintă pentru populația civilă. Aceste muniții eliberează bombe mai mici, care au o rată mare de eșec, lăsând rămășițe neexplodate care pot rămâne periculoase ani de zile și pot detona în mod imprevizibil, citează BBC News citat de portalul LiveMint.com . În timp ce Marea Britanie se conformează, SUA susțin că acestea sunt necesare deoarece stocurile de arme ale Ucrainei sunt în scădere.
De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022, Washingtonul a promis un ajutor militar de peste 40 de miliarde de dolari Kievului.
Sursa: adevarul.ro