SUA: Un videoclip ce arată cum o tânără este hărțuită verbal pe stradă a devenit viral pe Internet
Un videoclip care arată comentariile bărbaților la trecerea unei tinere pe stradă la New York a devenit viral pe Internet, relansând polemica privind hărțuirea femeilor și a minorităților etnice, informează joi AFP.
Înregistrarea de două minute o prezintă pe actrița Shoshana B. Roberts plimbându-se pe străzile din Manhattan, îmbrăcată într-o pereche de jeanși și un tricou negru mulat, în timp ce este abordată de bărbați, cu remarci precum "Hey, baby", sau "Hey, beautiful". Cum nu răspunde, ea este taxată drept nepoliticoasă și apostrofată cu remarci precum "Hai, zâmbește", sau "Dacă cineva îți spune că ești drăguță, ar trebui măcar să spui mersi".
Intitulat "Zece ore de plimbare prin New York în pielea unei femei", filmul arată la un moment dat un bărbat care se plimbă timp de cinci minute alături de tânăra femeie, fără să spună un cuvânt, provocându-i o stare de teamă evidentă.
Videoclipul a avut peste 9 milioane de vizionări pe YouTube de la postarea sa, marți 28 octombrie. El a fost produs de organizația caritabilă Hollaback!, care militează pentru a se pune capăt hărțuirii pe stradă.
Hollaback! a indicat faptul că femeile, minoritățile etnice, homosexualii și transsexualii sunt categoriile susceptibile de a fi victime ale hărțuirii în stradă.
Potrivit organizatorilor, actrița a suportat peste o sută de comentarii calificate drept hărțuire verbală în timpul acestei experiențe care a durat zece ore. Pe lângă fluierături și semne făcute cu ochiul.
Actrița a declarat că după difuzarea filmului a primit amenințări pe e-mail, dar a recunoscut că majoritatea comentariilor la adresa sa au fost pozitive.
"Majoritatea reacțiilor primite pe e-mail au fost pozitive, dar din păcate câteva au fost negative, afirmând că vor să-mi facă rău sau să mă ucidă. Vreau să merg la poliție pentru că nu mă simt în siguranță", a spus tânăra actriță.
Rob Bliss, care a filmat-o de departe cu camera ascunsă, a mărturisit că pentru femei "este frustrant și că se pot simți transformate în obiecte".
Aceasta nu este prima inițiativă de acest gen. În vara anului 2012, o studentă din Belgia, Sofie Peeters, a realizat un documentar filmat cu camera ascunsă în Bruxelles, scoțând în evidență fluierăturile, privirile insistente și insultele primite zilnic de femei pe stradă.
AGERPRES