SUA: Un angajat al unui subcontractant al NSA, urmărit penal pentru spionaj
Procurori federali americani au anunțat joi că vor urmări penal un individ suspectat că ar fi sustras o "cantitate înspăimântătoare' de date clasificate 'top secret' în vremea când lucra pentru agenții de stat americane, între care și Agenția Națională de Securitate (NSA), relatează AFP.
Arestat în 27 august, Harold Martin constituie "un pericol pentru securitatea națională a SUA" și "prezintă un mare risc de a fugi" dacă este eliberat sub cauțiune, au avertizat procurorii cerând menținerea sa în detenție până la proces.
Timp de două decenii, acest locuitor din Maryland — stat în care se află capitala federală, Washington — a copiat și subtilizat informații confidențiale, al căror volum este estimat la cel puțin 50.000 giga octeți, se menționează în argumentarea parchetului.
Anchetatorii nu au stabilit pentru moment dacă Harold Martin a transmis aceste date în interesele vreunor guverne străine.
Aceste documente clasificate "top secret" au fost recuperate la domiciliul suspectului, precum și în portbagajul mașinii sale. Polițiștii au confiscat de asemenea un arsenal din zece arme de foc, între care o pușcă de asalt.
Martin a lucrat ca angajat subcontractant al NSA, agenția de informații americană specializată în spionarea comunicațiilor mondiale.
El este suspectat că ar fi sustras coduri informatice ultrasecrete utilizate pentru piratarea rețelelor guvernamentale străine, a indicat în cursul arestării sale New York Times.
El era angajat al Booz Allen Hamilton, un mare grup privat american care furnizează numeroși experți pentru agenții de informații americane.
"Când am aflat despre arestarea angajatului nostru, am contactat imediat autoritățile federale pentru a le propune totala noastră cooperare și l-am concediat", a declarat Craig Veith, vicepreședinte al Booz Allen Hamilton.
Cazul este deranjant pentru NSA pentru că amintește de cel precedent al lui Edward Snowden, care dezvăluise lumii întregi amploarea programelor de supraveghere ale NSA. Și el fusese angajat prin Booz Allen Hamilton.
Potrivit New York Times, Martin este "suspectat că ar fi sustras 'coduri sursă' foarte secrete, dezvoltate de NSA pentru a se introduce în sistemele informatice ale unor adversari precum Rusia, China, Iran și Coreea de Nord".
Motivațiile suspectului rămân a fi stabilite, între voința de a face un gest de dimensiune politică, tentativă de spionaj în favoarea unui actor extern sau altceva.
Este posibil ca Martin să fi acționat încă dinaintea dezvăluirilor lui Edward Snoeden la mijlocul anului 2013, potrivit New York Times.
Harold Thomas Martin era până acum urmărit pentru deținere de materiale secrete și furt în detrimentul guvernului. El riscă o pedeapsă cu închisoarea mai severă dacă va fi inculpat pentru spionaj.
Acesta urmează să compară vineri în fața unui judecător din Baltimore care va decide asupra menținerii sale în arest.
AGERPRES