SUA: Un aerostat militar a zburat în derivă timp de mai multe ore, suscitând un mare interes în media
Un mare aerostat de supraveghere militară și-a rupt legăturile și a zburat miercuri în derivă timp de mai multe ore în estul SUA înainte de a reveni în cele din urmă la sol, relatează AFP și Reuters. Jenantă pentru statul major, scurta odisee a dirijabilului spion a fost urmărită în direct de media americane, suscitând un mare interes și pe rețelele de socializare.
În cele din urmă, aerostatul "a aterizat în comitatul Montour", în statul Pennsylvania, a anunțat Scott Miller, purtător de cuvânt al NORAD, comandamentul militar însărcinat cu securitatea aeriană a SUA și Canada.
Un jurnalist al postului WNEP-TV a postat pe rețelele de socializare ceea ce pare a fi o bucată din structura balonului prinsă într-un arbore.
Aerostatul, care face parte dintr-un sistem experimental de apărare antiaeriană în SUA, și-a rupt legăturile în jurul orei 15.54 GMT în Maryland, potrivit bazei militare de la Aberdeen, care îl are în gestiune.
Armata americană a ridicat de la sol două avioane de luptă, pentru a monitoriza deplasarea balonului, care s-a îndreptat spre nord. "Orice persoană care a văzut aerostatul este rugată să sune imediat la numărul /de urgență n.r./ 911", a declarat la puțin timp după aceea un purtător de cuvânt militar.
"Două avioane F-16 controlează traiectoria aerostatului" de 74 de metri lungime, "care zboară la circa 16.000 de picioare (4.900 de metri) altitudine", a precizat și un comunicat al NORAD.
"Responsabilii NORAD lucrează strâns cu responsabilii FAA", care controlează traficul aerian american, "pentru a asigura securitatea traficului aerian", a subliniat comandamentul.
Dirijabilul spion a tras în urma lui în tot timpul deplasării circa 2 km de cablu. "Populația este avertizată să păstreze o distanță de securitate față de aparat și cablurile sale, dat fiind că a intra în contact cu acestea ar putea fi periculos", a declarat un purtător de cuvânt al bazei militare.
Aparatul a survolat statul Pennsylvania, unde a fost fotografiat cu cablul atârnând la sol, conform imaginilor postate pe internet.
În zona micului oraș Bloomsburg, din nord-vestul Philadelphiei, s-au raportat întreruperi ale alimentării cu electricitate, notează AFP. Potrivit PPL Electric Utilities Corp, peste 26.000 de consumatori din comitatele Columbia și Schuylkill au rămas fără curent electric din cauza acestui incident, notează Reuters.
JLENS, sistemul de apărare antiaerian din care face parte dirijabilul, este menit să detecteze rachete de croazieră, avioane și drone dușmane, dar și nave și tancuri.
Internauții au comentat cu umor deriva dirijabilului, jucărie tehnologică devenită incontrolabilă.
"Ați auzit vorbindu-se despre un mare balon gol de miliarde de dolari care parcurge Statele Unite? Dar să nu mai vorbim de Donald Trump", a scris un internaut, referindu-se la candidatul republican care participă la foarte multe mitinguri de campanie.
AGERPRES