SUA: Trump îşi lasă amprenta asupra tribunalelor - 160 de judecători numiţi de la începerea mandatului
Senatul american a validat joi din nou nominalizarea unui judecător controversat, ridicând la 160 numărul magistraţilor conservatori aleşi de Donald Trump, relatează AFP.
Steven Menashi, un jurist de 40 de ani care lucrează la Casa Albă, a fost confirmat în postul de judecător al puternicei Curţi de apel federale din New York cu 51 de voturi la 41.
Mai mulţi aleşi democraţi şi o senatoare republicană s-au opus nominalizării sale, acuzându-l că îi lipseşte experienţa şi că a exprimat vederi polemice în mai multe publicaţii.
El a fost criticat în special pentru că i-a acuzat pe militanţii pentru drepturile homosexualilor că a exploatat uciderea tânărului gay Matthew Shepard în scopuri politice sau că a apărat conceptul de "naţionalism etnic", reluat frecvent de extrema dreaptă.
Are "un bilanţ teribil în materie de egalitate de gen, în chestiunea rasială, a drepturilor LGBTI sau ale migranţilor", a postat pe Twitter senatoarea democrată Kirsten Gillibrand.
Înainte de vot, liderul majorităţii republicane în Senat, Mitch McConnell, a făcut totuşi apel la "la toţi colegii săi să confirme" nominalizarea unui "candidat impresionant".
Potrivit Constituţiei americane, preşedintele îi numeşte pe viaţă pe judecătorii Curţii supreme şi pe judecătorii federali. Este apoi atribuţia Senatului să confirme această alegere printr-un vot.
În timpul campaniei din 2016, Donald Trump şi-a asigurat susţinerea electoratului conservator tradiţional promiţând să numească judecători fideli valorilor lor, iar această bază electorală îi este recunoscătoare pentru că şi-a respectat promisiunea.
De la învestirea sa, datorită majorităţii republicane din Senat, el a obţinut confirmarea a 160 de judecători, dintre care doi la Curtea supremă, din 860 de posturi, potrivit site-ului Centrului judiciar federal.
"Vor fi 182 în două luni", a dat asigurări miliardarul recent, referindu-se la cei circa 20 de candidaţi care aşteaptă undă verde din partea Senatului.
Preşedintele a preferat candidaţi tineri susţinuţi de organizaţia conservatoare "Federalist Society", asigurându-se astfel că îşi lasă amprenta asupra justiţiei ţării sale dincolo de mandatul său de preşedinte, notează AFP.AGERPRES