SUA suplimentează cu 750 de milioane de dolari ajutorul militar pentru Ucraina
Guvernul Statelor Unite urmează să anunţe miercuri ajutoare militare suplimentare pentru Ucraina în valoare de 750 de milioane de dolari, informează Reuters.
Doi oficiali americani care cunosc subiectul au declarat agenţiei că echipamentele respective vor fi transferate din stocurile de materiale şi servicii ale SUA, în cadrul atribuţiei prezidenţiale (Presidential Drawdown Authority, PDA) care permite astfel de operaţiuni fără aprobarea Congresului, în caz de urgenţă.
Una din sursele respective afirmă că încă nu a fost definitivat conţinutul noului pachet de asistenţă.
Un funcţionar din Congres a precizat că vor fi probabil incluse sisteme de artilerie terestră grea, inclusiv obuziere, şi că unii congresmeni au fost informaţi în ultimele 24 de ore despre anunţul care va fi făcut cel mai târziu joi.
Preşedinţia SUA nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta.
Casa Albă a anunţat săptămâna trecută că din 24 februarie, când a început invazia rusă în Ucraina, asistenţa americană de securitate pentru guvernul de la Kiev a totalizat peste 1,7 miliarde de dolari. Livrările de armament au inclus rachete antiaeriene şi antitanc - Stinger, respectiv Javelin, precum şi muniţie şi echipament de protecţie individuală.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, insistă ca Statele Unite şi Uniunea Europeană să trimită armament greu şi echipamente pentru luptele cu Rusia din estul teritoriului ucrainean, unde se aşteaptă intensificarea eforturilor militare ruse.
Pentagonul urmează să discute miercuri cu conducerea primilor opt producători americani de armament despre capacitatea industriei respective de a asigura necesarul pentru Ucraina în cazul în care războiul numit de Rusia "operaţiune militară specială" va dura câţiva ani, arată alte surse ale Reuters.
Agenţia menţionează că în topul industriei de armament din SUA se află Raytheon Technologies - producătorul rachetelor Stinger, Lockheed Martin - care produce alături de Raytheon rachetele Javelin, precum şi Boeing, Northrop Grumman, General Dynamics şi L3Harris Technologies. AGERPRES