SUA și Ucraina se învinuiesc reciproc pentru eșecul contraofensivei

SUA și Ucraina se învinuiesc reciproc pentru eșecul contraofensivei

Ucrainenii se plâng că Occidentul nu le-a furnizat suficiente arme pentru a sparge fortificațiile rusești, scrie editorialistul Max Boot.

Foto: Arhiva Adevărul

Foto: Arhiva Adevărul

Relațiile ucrainiano-americane par a fi într-un oarecare impas, în culisele politicii dintre cele două țări, exprimându-se acuze reciproce legate de faptul că încercările Kievului de a desfășura o contraofensivă au fost fără succes, arată într-o rubrică de opinie publicată luni editorialistul The Washington Post , Max Boot.

Materialul afirmă că încercările Kievului de a desfășura o contraofensivă „nu au condus la progresul major pe care liderii Ucrainei și susținătorii săi din Occident au sperat”. De ce nu a făcut Ucraina mai multe progrese? În culise există multă acuze între oficialii ucraineni și cei americani. Americanii se plâng în privat că „ucrainenii nu au reușit să organizeze o ofensivă combinată inter arme, în stil NATO și au revenit la războiul de uzură caracteristic strategiei militare sovietice, în același timp direcționând militarii disponibili cu disperare către operațiuni secundare din jurul Bakhmut”, notează publicația.

Ucrainenii, la rândul lor, se plâng că Occidentul nu le-a furnizat suficiente arme pentru a sparge fortificațiile rusești și că multe dintre armele pe care le-au primit sunt inoperante”, a adăugat observatorul. „Ucraina nu are echipamente și vehicule blindate pentru a curăța minele și, ceea ce este mai important, suficientă putere aeriană pentru a împiedica aeronavele rusești cu și fără pilot să lovească forțele ucrainene în avans în timp ce încearcă să traverseze câmpurile de mine.”

"Forțele americane nu ar ataca niciodată poziții fortificate fără superioritate aeriană, dar Pentagonul se așteaptă ca trupele ucrainene să facă exact asta. Și administrația [președintele american Joe] Biden nu a trimis tancuri M1 Abrams și ATACMS [rachete tactice] în Ucraina până în această toamnă. Acest lucru s-a întâmplat însă prea târziu pentru a influența contraofensiva de vară”, a subliniat Booth.

"Ce ar trebui să facă acum Ucraina și susținătorii săi din Occident? Mulți vor insista că, după eșecul contraofensivei, a sosit momentul să încheiem un acord cu Kremlinul", se arată în material. Cu toate acestea, observatorul susține că Statele Unite ar trebui, în schimb, să sporească livrările de arme către Kiev și să spere să provoace daune maxime Rusiei.

Spre deosebire de contraofensiva ucraineană de anul trecut, când forțele Ucrainei au reușit să recucerească aproape jumătate din teritoriul ocupat de Rusia, în ofensiva din această vară avansul trupelor ucrainiene în direcția sud a fost de 15-20 km, realizare aflată departe de obiectivul anunțat la începtul acesteia, care urmărea atingerea țărmului Mării de Azov și întreruperea podului terestru deschis de Rusia către Crimeea.

În plus, pierderile în personal și echipamente par a fi destul de însemnate, deși Kievul s-a abținut să comunice astfel de cifre. Partea adversă (ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu), pe 30 octombrie, afirma că Ucraina ar fi pierdut în perioada iunie-octombrie peste 90 de mii de militari uciși și răniți, precum și aproximativ 600 de tancuri și 1.900 de vehicule blindate de diferite clase (cifre cu siguranță exagerate).

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...