SUA şi Rusia, discuții față în față despre reluarea tratatelor privind armele nucleare

SUA şi Rusia, discuții față în față despre reluarea tratatelor privind armele nucleare

Rusia şi Statele Unite discută despre posibilitatea organizării unei reuniuni a unei comisii consultative bilaterale privind armele nucleare strategice, la un an de când nu au existat astfel de întâlniri față în față, scrie marţi ziarul Kommersant .

Tratatul START a fost semnat de foştii preşedinţi ai Rusiei și SUA FOTO SHUTTERSTOCK

Tratatul START a fost semnat de foştii preşedinţi ai Rusiei și SUA FOTO SHUTTERSTOCK

Potrivit la trei surse bine informate citate de Kommersant, prima întâlnire a comisiei consultative bilaterale privind START (Tratatul pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice), după ce Rusia a invadat Ucraina, ar putea fi programată pentru sfârșitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie.

Anterior, reprezentanții ministerelor de externe ale celor două țări au spus că se discută despre organizarea unei astfel de întâlniri, dar nu au precizat când ar putea avea loc.

Pe 29 septembrie, Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zakharova a declarat în cadrul unei conferințe de presă că „în acest moment se studiază posibilitățile de ținere a ei (comisia - "Kommersant") sesiune care de obicei are loc față în față." Pe 28 octombrie, subsecretarul de stat american pentru controlul armelor și securitate internațională, Bonnie Jenkins a declarat că SUA studia datele pentru a se întâlni cu rușii.

Potrivit sursei citate, ambele părți consideră că Orientul Mijlociu este locul potrivit pentru desfășurarea sesiunii comisiei consultative. Anterior, întâlniri similare au avut loc la Geneva dar Moscova nu mai consideră Elveția, care s-a alăturat majorității sancțiunilor occidentale impuse Federației Ruse, un stat neutru și nu dorește să stabilească contacte cu terți pe teritoriul său.

Tratatul START a fost semnat de foştii preşedinţi ai Rusiei și SUA Dmitri Medvedev și Barack Obama la 8 aprilie 2010 la Praga (și a intrat în vigoare la 5 februarie 2011). Tratatul prevede că fiecare dintre părți își reduce și limitează armele ofensive strategice, astfel încât la șapte ani de la intrarea sa în vigoare (și ulterior) numărul lor total să nu depășească 700 de unități pentru rachete balistice intercontinentale (ICBM) desfășurate, rachete balistice de submarine (SLBM) și bombardiere grele (TB); 1550 de focoase pe ele; 800 de lansatoare de ICBM-uri, SLBM-uri ȘI TB-uri desfășurate și nedislocate. Acordul prevede schimburi regulate de date și inspecții reciproce. În februarie 2021 acordul a expirat, dar a fost prelungit cu încă cinci ani. Ultima dată când comisia consultativă, în cadrul căreia ar trebui discutate diverse aspecte ale implementării tratatului, s-a reunit personal la Geneva în octombrie 2021. Inspecțiile START au fost suspendate de la începutul anului 2020.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…