SUA și Marea Britanie au diferențe de opinie privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte în Rusia

SUA și Marea Britanie au diferențe de opinie privind utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte în Rusia

Pe măsură ce Ucraina face presiuni pentru strategii militare mai agresive în lupta sa împotriva Rusiei, aliații săi occidentali au opinii diferite cu privire la cât de departe ar trebui să i se permită Kievului să meargă cu atacurile în adâncimea teritoriului rus, relatează Business Insider.

Ucraina insistă pe lângă SUA să autorizeze lovirea cu rachete ATACMS în Rusia FOTO PROFIMEDIA

Ucraina insistă pe lângă SUA să autorizeze lovirea cu rachete ATACMS în Rusia FOTO PROFIMEDIA

În prezent, Ucraina nu are permisiunea să folosească arme occidentale pentru a efectua lovituri profunde în Rusia, în pofida apelurilor insistente ale președintelui ucrainean Volodimir Zelenski .

În vreme ce SUA și Germania se mențin reticente în a ridica astfel de restricții, temându-se să nu-l provoace pe președintele rus Vladimir Putin, Marea Britanie și Franța au insistat cu discreție pentru ca această situație să se schimbe.

Franța și Marea Britanie ar face demersuri pe lângă SUA să permită lovirea cu rachete cu rază lungă de acțiune

The Telegraph și Financial Times au relatat săptămâna aceasta că Marea Britanie a cerut în mod privat SUA să dea undă verde astfel încât să i se permită Ucrainei să folosească rachetele Storm Shadow (SCALP în Franța) pe teritoriul Rusiei.

FT a relatat că surse „bine plasate” au dezvăluit publicației că guvernul britanic a trimis o solicitare la Washington și Paris la începutul acestei veri, cerând ca Ucrainei să i se permită să tragă cu rachete britanice Storm Shadow asupra unor ținte ucrainene în Rusia. Publicația a menționat că utilizarea de către Ucraina a acestor rachete ar fi posibil să depindă de capacitățile SUA, împiedicând potențial Marea Britanie să îi permită unilateral să le folosească.

Președintele francez Emmanuel Macron și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru a da voie Ucrainei să lovească obiective militare rusești cu arme occidentale.

„Trebuie să le permitem [ucrainenilor] să neutralizeze locurile militare din care sunt trase rachetele, dar nu și alte ținte civile sau militare. Nu facem acest lucru”, spunea el în mai.

Pe de altă parte, SUA e încă îngrijorată de posibilitatea escaladării în cazul în care aceste rachete sau propriile rachete, ATACMS, ar fi utilizate pe teritoriul Rusiei.

Maximilian Hess, de la Institutul de Cercetare în Politică Externă, a declarat pentru Business Insider: „Din punctul de vedere al SUA, în special, Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională, a acordat în mod repetat o atenție semnificativă liniilor roșii declarate de Rusia și a încercat să evite să le încalce”. Acesta a adăugat că acest argument a avut o mare influență asupra concepției administrației americane.

În opinia lui Hess, este „destul de limpede că presupusele linii roșii ale lui Putin în ceea ce privește aceste lucruri nu sunt chiar atât de roșii”.

„Cu doar câțiva ani în urmă, Rusia spunea că faptul ca SUA să trimită rachete Javelin în Ucraina pentru a ținti elicoptere ar fi o escaladare gravă”, a spus el.

Hess a spus că este convins că în mod privat, Regatul Unit și Franța vor argumenta că riscurile unei potențiale escaladări sunt exagerate și că Rusia obișnuiește să încerce să intimideze Occidentul pentru a-și retrage sprijinul pentru Ucraina.

Kievul este, de asemenea, dornic să obțină racheta Taurus de fabricație germană, care are o rază de acțiune de 500 km, dublu față de Storm Shadow. Berlinul a refuzat însă în mod repetat să le trimită, făcând ecou temerilor SUA de escaladare. ATACMS fabricat în SUA are o autonomie de aproximativ 300 km.

Zelenski încearcă de multă vreme să convingă țările care sprijină Ucraina că abilitatea de a lovi ținte în adâncul Rusiei este crucială pentru apărarea Ucrainei.

„Avem nevoie de o rază de acțiune suficientă pentru a apăra Ucraina de rachetele rusești și de bombele aeriene dirijate, pentru a împiedica transferul de trupe ruse și a contracara presiunile ocupantului asupra frontului cheie”, spunea el în august.

Ucraina dorește să vizeze bazele aeriene ale Rusiei cu rachete cu rază lungă de acțiune

Ucraina este nerăbdătoare să vizeze bazele aeriene rusești unde sunt staționate avioane folosite pentru a lansa rachete și bombe cu planare extrem de distructive asupra Ucrainei.

Un oficial neidentificat al administrației Biden declara pentru Politico la începutul acestei luni că Rusia a mutat potențiale ținte din raza de acțiune a rachetelor donate de Occident, precum ATACMS sau Storm Shadow.

Un înalt oficial al administrației Biden a adăugat că „90% dintre avioanele care lansează bombe cu planare” din spațiul aerian rus au fost deja mutate în afara razei de acțiune a acestor rachete, se arată în raport.

Institutul pentru Studierea Războiului a apreciat că, deși a „observat confirmarea redistribuirii aeronavelor rusești”, asta „nu a diminuat necesitatea de a permite Ucrainei să folosească ATACMS împotriva a sute de alte obiective militare rusești”.

În ciuda limitelor impuse de Occident, Ucraina a pretins totuși oarecare succese în desfășurarea unor lovituri profunde în Rusia folosind drone.

În iulie, Ucraina a susținut că a lovit un bombardier supersonic rusesc Tu-22M3 la baza aeriană Olenia din Murmansk, la 1.800 de km în adâncimea teritoriului rus, în timp ce în mai, Serviciul de Securitate al Ucrainei aanunța că o dronă ucraineană cu rază lungă de acțiune a lovit o rafinărie de petrol a Gazprom situată la aproximativ 1.500 km de granița cu Ucraina.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Schimbare radicală, după doi ani și jumătate / Ce face acum ucraineanca ajutată cu 200 de lei într-o benzinărie din România

2 Priviți ce e pe litoral / Mașini răsturnate, plaje devastate și sute de pompieri mobilizați

3 De la București la Brașov, pe autostradă. Când ar putea fi gata drumul de mare viteză

4 „Profită că nu înțelegem alfabetul lor” / Pățania unor români care și-au petrecut vacanța în Grecia

5 „Turcia va fi goală în câțiva ani. M-am simțit furat la fiecare pas” / Ce îi nemulțumește pe turiști