SUA și-au intensificat eforturile de a-l repera pe liderul Hamas împreună cu Israelul. Dezvăluiri cu privire la vânarea lui Yahya Sinwar

SUA și-au intensificat eforturile de a-l repera pe liderul Hamas împreună cu Israelul. Dezvăluiri cu privire la vânarea lui Yahya Sinwar

SUA și-ar fi intensificat eforturile de a-l repera pe liderul Hamas Yahya Sinwar, creierul atacului din 7 octombrie asupra Israelului, în încercarea de a preveni izbucnirea unui război la scară largă în Orientul Mijlociu, potrivit dezvăluirilor unor oficiali americani și israelieni anonimi citați de New York Times.

Israelul a fost foarte aproape de a-l captura pe liderul Hamas FOTO PROFIMEDIA

Israelul a fost foarte aproape de a-l captura pe liderul Hamas FOTO PROFIMEDIA

Vreme de 10 luni Israelul și SUA au cooperat pentru a-l depista pe Sinwar inclusiv cu ajutorul unui radar de penetrare a solului furnizat de partea americană, investind resurse vaste în acest efort de căutare, relatat duminică publicația americană.

Totodată, SUA au ajutat forțele armate israeliene să intercepteze comunicațiile electronice ale lui Sinwar.

O unitate specială a fost înființată, de asemenea, în cadrul serviciului intern de spionaj al Israelului, Shin Bet, au spus oficialii sub rezerva anonimatului.

Un înalt oficial israelian a descris cantitatea uriașă de resurse de informații și de sprijin pe care oficialii americani le-au investit în vânarea liderului în vârstă de 61 de ani al mișcării islamiste palestiniene ca fiind „neprețuită”.

NYT a scris că un grup comun de informații a fost înființat, acesta fiind însărcinat cu monitorizarea comunicațiilor lui Sinwar, care au fost efectuate electronic la începutul războiului din Fâșia Gaza, dar care de atunci au fost transferate către curieri, din cauza deficitului de combustibil pentru generatoare, dar și pentru a evita interceptarea.

SUA au investit resurse considerabile pentru depistarea liderului Hamas

„Am dedicat efort și furnizat resurse considerabile israelienilor în căutarea conducerii de vârf, în special a lui Sinwar”, a declarat consilierul pentru securitate națională la Casa Albă Jake Sullivan.

„Am avut oameni în Israel care stăteau în cameră cu israelienii care lucrează la acest set de probleme. Și, evident, avem multă experiență în vânătoarea de ținte de mare valoare.”

Câtă vreme Sinwar a comunicat pe cale electronică cu organizația sa, echipa israeliano-americană a putut monitoriza apelurile lui Sinwar cu alți oficiali Hamas.

În această perioadă, ministrul Apărării Yoav Gallant a făcut presiuni asupra guvernului să autorizeze transporturile de combustibil în Gazaîn scopul de a alimenta rețelele celulare necesare pentru a-i permite lui Sinwar să-și mențină comunicarea electronică, astfel încât Israelul să-l asculte în continuare pe liderul Hamas, a relatat New York Times.

Deși nu au reușit să identifice locația șefului Hamas, interceptările au permis echipelor să-și formeze o imagine asupra vieții sale în tunelurile din Gaza, inclusiv să afle că Sinwar monitorizează în mod regulat mass-media ebraică și urmărește știrile israeliene de seară.

Gallant a ordonat inițial tăierea aprovizionării cu combustibil în Gaza, împreună cu alte bunuri, pe 7 octombrie, argumentând că acestea vor fi folosite pentru a susține Hamas și vor alimenta generatoarele menite să întrețină fluxul de oxigen în vastul sistem de tuneluri al grupării.

Totuși, liderul Hamas a renunțat cu multe luni în urmă la mijloacele electronice de comunicare, făcând astfel mult mai dificil pentru oficiali și negociatori să-l urmărească, se arată în articolul NYT.

SUA și Israelul cred că Sinwar și-a petrecut primele săptămâni de război ascuns într-un tunel de sub orașul Gaza, unde trupele israeliene au găsit imagini cu Sinwar mutândU-și familia într-o altă locație.

De aici Sinwar s-ar fi mutat în tunelurile de sub Khan Younis, unde a fost aproape de a fi capturat la sfârșitul lunii ianuarie, dar a reușit să fugă chiar înainte ca armata israeliană să atace buncărul.

Potrivit NYT, această evadare a fost în pripă, Sinwar lăsând în urmă o mare sumă de bani.

Unele surse citate de publicația americană sunt de părere că eliminarea lui Sinwar este realizarea de care Israelul are nevoie pentru a declara victoria deplină asupra Hamas, făcându-l pe primul ministru Benjamin Netanyahu mai susceptibil de a pune capăt campaniei militare pe care o duce în enclava palestiniană de 10 luni.

Totuși, nu este clar cum moartea lui Sinwar ar afecta negocierile pentru un acord privind ostaticii și încetarea focului, întrucât, potrivit relatării NYT, liderul Hamas este cel care dă unda verde cu privire la orice fel de evoluție în discuțiile ce au loc la Doha și Cairo, notează Times of Israel.

De ce Yahya Sinwar este atât de greu de găsit

Potrivit unui raport care citează surse de informații israeliene, eforturile lui Sinwar de a evita reperarea au mers până acolo că în prezent s-ar ascunde printre civili palestinieni „îmbrăcat ca femeie”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire epocală în Sarmizegetusa Regia: templul pictat al dacilor, dezvelit după două milenii

2 Blonda prezentă alături de șeful Telegram în momentul arestării sale în Franța a aprins imaginația internauților

3 Rușii au adus la Kursk 30.000 de militari și încearcă să creeze un inel în jurul forțelor Ucrainei. Gen. Sîrskîi mai spune că în Donbas situația e foa…

4 O înregistrare video a Forțelor Aeriene Ucrainene ar fi dezvăluit din greşeală poziţia unui avion de vânătoare F-16

5 Cine mai crede ca SUA n-ar merge până la capăt alături de Israel în orice conflict să se uite peste cifrele astea...