SUA: Senatorii democrați încearcă să împiedice un atac asupra Coreei de Nord la discreția președintelui Trump
Șapte senatori democrați americani au propus marți un proiect de lege prin care să i se interzică președintelui Statelor Unite să decidă un bombardament nuclear asupra Coreei de Nord, fără a consulta Congresul, informează Reuters. Măsura l-ar împiedica pe Donald Trump să decidă un atac atomic, dacă regimul de la Phenian nu declanșează primul ostilitățile, și să angajeze cheltuieli pentru o operațiune militară fără aprobarea legislativului.
Inițiativa opoziției precede cu numai câteva zile prima vizită a lui Trump în Asia. Tensiunile între SUA și Coreea de Nord sunt la nivel înalt, după testele nord-coreene de anul acesta în domeniul rachetelor și armelor nucleare, urmate de un schimb de insulte și amenințări între președintele american și liderul de la Phenian, Kim Jong-Un.
Luni, comisia senatorială pentru politică externă i-a audiat pe secretarul de stat, Rex Tillerson, și pe secretarul apărării, Jim Mattis, cu privire la o nouă autorizare de folosire a forței militare. Ambii au susținut că președintele Donald Trump nu are autoritatea de a utiliza forța împotriva Coreei de Nord dacă nu există o amenințare iminentă din partea acestei țări. Ei nu au precizat însă în ce ar trebui să constea o astfel de amenințare.
CIA a avertizat că este posibil ca în doar câteva luni nord-coreenii să dispună de capacitatea de a lansa un atac atomic împotriva Statelor Unite, iar Trump a promis că va împiedica o astfel de evoluție. "Mă tem că entuziasmul președintelui nu va fi controlat de consilierii din jurul său", a afirmat marți într-o conferință de presă senatorul democrat Chris Murphy, principalul susținător al proiectului de lege. Unii senatori republicani și-au exprimat îngrijorarea în același sens, dar niciunul nu a susținut măsura propusă de Murphy împreună cu șase colegi de-ai săi de partid și cu senatorul independent Bernie Sanders.
Reuters reamintește că Partidul Republican are majoritatea atât în Senat, cât și în Camera Reprezentanților și apreciază că este puțin probabil ca liderii din Congres să permită supunerea la vot a proiectului. Congresul SUA a limitat deja deciziile discreționare de politică externă ale președintelui în luna iulie, printr-o lege care prevede că sancțiunile americane împotriva Rusiei nu pot fi ridicate fără acordul legislativului.
AGERPRES