SUA: Şeful Statului Major Interarme dezminte că ar fi pus la îndoială sănătatea mentală a lui Donald Trump
Şeful Statului Major Interarme din SUA, generalul Mark Milley, a dezminţit marţi că ar fi pus la îndoială sănătatea mentală a fostului preşedinte american Donald Trump la sfârşitul mandatului acestuia, dând asigurări că toate convorbirile telefonice avute cu omologul său chinez au vizat reducerea tensiunilor cu Beijingul, în acord cu administraţia, relatează AFP.
'Sunt sigur că preşedintele Trump nu avea intenţia să-i atace pe chinezi şi era responsabilitatea mea directă, în numele ministerului, să fac cunoscute ordinele şi intenţiile preşedintelui', a afirmat generalul Mark Milley.
'Misiunea mea la momentul respectiv era dezescaladarea. Noi nu vă vom ataca', a precizat şeful Statului Major Interarme din SUA.
Generalul Milley se află în centrul unei polemici după dezvăluirile a doi jurnalişti de la Washington Post - Bob Woodward şi Robert Costa - cu privire la contactele sale cu omologii săi chinezi înainte şi după ultimele alegeri prezidenţiale, din cauza îngrijorărilor sale, spun ei, cu privire la sănătatea mentală a lui Donald Trump.
În noul lor volum 'Peril', apărut recent, jurnaliştii afirmă că generalul Milley a dat din cap în semn de aprobare în cursul unei convorbiri telefonice în ianuarie cu preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, atunci când ea l-a numit pe Trump drept 'dezechilibrat'.
Nancy Pelosi îi telefonase generalului Milley la o zi după asaltul asupra Capitoliului la 6 ianuarie de către susţinători ai lui Donald Trump pentru a se asigura că preşedintele nu poate utiliza codurile nucleare.
'I-am explicat că numai preşedintele are autoritatea de a lansa un atac nuclear, dar că nu o face singur şi că nu sunt calificat să stabilesc starea mentală a preşedintelui Statelor Unite', a declarat generalul Milley în faţa Comitetului din Senat pentru forţele armate, explicând pentru prima oară acest caz.
'Există procese, protocoale şi proceduri pentru aceasta', a adăugat el.
Generalul Milley a dezminţit că i-ar fi telefonat de două ori în secret omologului său chinez, generalul Li Zuocheng, pentru a-l asigura că SUA nu vor ataca pe neaşteptate China şi pentru a-l linişti cu privire la stabilitatea statului american.
'Apelurile telefonice din 30 octombrie şi 8 ianuarie au fost coordonate înainte şi după cu ministrul apărării, Mark Esper, apoi cu ministrul interimar Christopher Miller', a explicat el.
Aceste apeluri au avut la bază 'informaţii ale serviciilor secrete care ne-au făcut să tragem concluzia că chinezii se temeau de un atac din partea Statelor Unite', a adăugat generalul Milley, dând asigurări că 'loialitatea sa este absolută' şi nu a încercat să 'uzurpeze puterea', în timp ce aleşi republicani au cerut ca şeful Statului Major Interarme să fie demis pentru depăşirea atribuţiilor.
'În niciun moment nu am încercat să schimb sau să influenţez procesul, să uzurp autoritatea sau sau să mă inserez în lanţul de comandă', a insistat generalul Milley, citat de Reuters.
După publicarea extraselor din cartea 'Peril' pe 15 septembrie, preşedintele Joe Biden şi-a reiterat încrederea în generalul Milley.AGERPRES