SUA se tem că Beijingul ar putea folosi macaralele portuare chineze pentru a spiona
Oficialii americani sunt din ce în ce mai îngrijorați de faptul că macaralele fabricate în China ar putea fi folosite de Beijing pentru a colecta informații, a informat duminică The Wall Street Journal .
Macarale portuare. Foto: Arhiva Adevărul
Potrivit ziarului The Washington Post, macaralele de fabricație chineză prezintă o preocupare deosebită pentru reprezentanții serviciilor de informații americane și ai armatei. În special, Pentagonul a comparat macaralele ZPMC instalate în unele porturi americane cu un cal troian. Această tehnică, subliniază publicația, este echipată cu senzori avansați care vă permit să urmăriți originea și destinația containerelor de marfă. Mai multe macarale au fost instalate în porturile folosite de Pentagon. Armata se teme că Beijingul ar putea folosi macarale pentru a urmări mișcarea stocurilor militare americane.
În plus, notează ziarul, macaralele chinezești au o funcție de acces la distanță, care le permite să-și influențeze munca de la distanță. „Aceasta este combinația perfectă a unei afaceri legitime care poate ascunde colectarea de informații”, a declarat Bill Ivanin, fost director al Centrului Național pentru Contrainformații și Securitate, citat în publicație.
La rândul său, subliniază The Wall Street Journal, un reprezentant al Ambasadei Chinei la Washington a numit astfel de temeri „conduse de paranoia” o încercare de a influența comerțul și cooperarea economică.
Joi, Departamentul de Comerț al SUA a decis să impună restricții la export pentru 37 de entități, inclusiv o firmă rusă, o companie din Belarus și aproape 30 de organizații chineze. Se spune că o serie de firme aflate pe lista neagră sunt legate de Armata Populară Chineză de Eliberare și de dezvoltarea sistemelor de urmărire presupuse utilizate de autoritățile chineze. Ministerul Comerțului din RPC a răspuns spunând că Statele Unite, sub pretextul așa-zisei protecții a ordinii internaționale și a securității naționale, au suprimat și restrâns activitățile întreprinderilor și organizațiilor din diferite țări, inclusiv China. După cum s-a subliniat în departament, aceasta este o hărțuire economică tipică care încalcă drepturile și interesele legitime ale întreprinderilor, distruge securitatea și stabilitatea lanțurilor globale de producție și a lanțurilor de aprovizionare,
Sursa: adevarul.ro