SUA se pregătesc masiv de război în contextul conflictelor din Ucraina și Israel. Producția de muniție, pe cale să se tripleze
Armata SUA își reconsideră necesitățile de muniție pentru un potențial conflict de anvergură în viitor. Forțele armate americane își îndreaptă atenția către modernizarea producției și a stocurilor, cu un accent deosebit pe proiectilele de artilerie de 155mm.
Armata americană își va mări considerabil stocurile de proiectile Foto Shutterstock
"Armata analizează cu atenție războiul din Ucraina și modul în care muniția este utilizată, pentru a ne informa cu privire la necesitățile noastre. Recunoscând utilizarea unor cantități mari de artilerie de ambele părți ale conflictului, Armata (SUA) investește pentru a se pregăti mai bine pentru un potențial conflict și pentru a susține Ucraina în lupta sa continuă pentru libertate", a declarat pentru Business Insider Douglas R. Bush, secretarul adjunct al Armatei pentru achiziții, logistică și tehnologie.
Unul dintre obiectivele imediate ale Armatei Statelor Unite este creșterea producției de proiectile de 155mm, de la aproape 30.000 pe lună în prezent, la 100.000 pe lună până la sfârșitul anului 2025. În același timp, se concentrează pe asigurarea unui lanț de aprovizionare mai puternic și o producție constantă de muniție, atât pe plan intern, cât și cu sprijinul partenerilor SUA.
"Armata a început să facă investiții de peste un an în baza noastră industrială organică și comercială pentru a accelera producția și a îmbunătăți capacitatea pentru 155mm și alte muniții, pentru a răspunde cerințelor din Ucraina, ale partenerilor aliați și ale necesităților de stocare din SUA", a mai declarat Bush.
Investițiile în muniție de război din SUA, corelate cu invazia Rusiei în Ucraina
Analizând cronologia, aceste investiții par vină după ce Rusia a lansat invazia pe scară largă în Ucraina și după ce ambele părți au început să cheltuiască cantități uriașe de muniție în încercarea de a zdrobi armata adversă, scrie Business Insider.
Astfel, s-a pus o presiune uriașă asupra stocurilor de muniție la nivel mondial, ceea ce a împins partenerii să trimită arme controversate cum ar fi muniție cu dispersie pentru a încetini consumul.
Artileria este folosită mai mult în conflictul din Ucraina, ceea ce oferă un argument puternic pentru rolul acestui tip de muniție în conflictele viitoare. Ucraina se bazează în mod intensiv pe sisteme cum ar fi obuzierele tractate de 155mm și 105mm și activele de artilerie cu rachete, cum ar fi Sistemul de Rachete de Artilerie cu Mobilitate Ridicată (HIMARS), care bombardează forțele rusești de la distanță și atacă trupele și vehiculele înaintătoare, precum și comanda, controlul și bazele logistice.
Rusia și-a consolidat stocurile de muniție în ciuda sancțiunilor
Rusia, la rândul său, a consumat mai multă decât Ucraina, care discută despre raționalizarea consumului. Chiar și în fața sancțiunilor occidentale severe și a unui statut de paria care i-au limitat sever producția de muniție, a reușit încă să-și consolideze stocurile.
Pentru SUA, cel mai mare donator de muniție al Ucrainei, bombardamentul constant a oferit informații nu numai despre câtă muniție de artilerie are nevoie aliatul lor, pentru a-și susține efortul de război, dar și despre câtă muniție ar putea avea nevoie Statele Unite într-o viitoare confruntare. De asemenea, a oferit lecții importante despre producție.
"Acest conflict a permis Armatei să recunoască provocarea implementării multiplelor inițiative pentru a extinde capacitatea industrială fără a perturba producția curentă", spune oficialul american.
La o întâlnire care a avut loc în această lună, Bush a spus jurnaliștilor că SUA își extinde și își modernizează capacitatea de producției de muniție, producând o varietate de noi muniții pentru a-și consolida stocurile, "toate investiții critice care" sunt "parte a cererilor suplimentare care construiesc o capacitate suplimentară în baza noastră industrială."
Concentrarea principală pare să fie pe proiectilele de 155mm, pe care Ucraina le-a consumat în duelurile de artilerie cu rușii și pentru care SUA a trebuit să găsească "modalități creative" pentru a le trimite la Kiev.
SUA trimite muniție atât Ucrainei, cât și Israelului
Potrivit lui Bush, la începutul războiului, SUA scotea din fabrici 14.000 de proiectile pe lună, care a crescut până la rata actuală de 28.000 pe lună. Se așteaptă să producă 36.000 pe lună până la începutul anului 2024 și apoi să crească producția la 60.000 până la sfârșitul anului.
Mai mult, Armata SUA intenționează să crească abilitățile de producție la instalațiile guvernamentale existente, în timp ce construiește noi locații interne cu parteneri comerciali.
"Atingerea acelor rate mai mari de producție este un câștig," a spus Bush. "Poți susține mai mult Ucraina sau Israelul, dar înseamnă și că putem reconstrui stocurile noastre mult mai repede decât dacă nu facem acele investiții."
Cu cerea încă în creștere atât Ucraina, cât și în Israelul, SUA ar putea găsi din ce în ce mai provocatoare susținerea ambelor țări.
Vineri, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a declarat că aprovizionarea cu muniție de artilerie a Ucrainei a încetinit de când Israelul a început războiul împotriva Hamas, după atacurile teroriste surprinzătoare de luna trecută. La aceeași întâlnire, Bush a negat că proiectilele destinate Ucrainei ar fi fost trimise Israelului.
"Nimic din ceea ce trebuia expediat către Ucraina nu a fost redirecționat," a spus Bush. În schimb, a notat, Israelul a primit muniție direct din stocurile SUA, a mai spus acesta.
Sursa: adevarul.ro