SUA reduc substanţial personalul autorizat al media de stat chineze pe teritoriul lor
SUA au redus luni la aproape jumătate numărul cetăţenilor chinezi autorizaţi să muncească pentru media de stat chineze pe teritoriul lor, drept represalii la restricţiile impuse presei străine din China, relatează AFP.
"De ani de zile, China impune o supraveghere, o hărţuire şi intimidări din ce în ce mai dure faţă de americani şi alţi jurnalişti străini care muncesc în China", a declarat într-un comunicat secretarul de stat Mike Pompeo.
"Facem apel la guvernul chinez să-şi confirme imediat angajamentele de a respecta libertatea de expresie, inclusiv cea a membrilor presei", a adăugat şeful diplomaţiei americane, fără a menţiona expulzarea a trei jurnalişti ai Wall Street Journal (WSJ) în februarie.
Cele cinci media chineze vizate de această decizie au fost clasificate luna trecută de Washington drept misiuni străine şi sunt acum considerate organe "de propagandă". Ele vor putea avea maximum 100 de angajaţi cetăţeni chinezi începând de la 13 martie, faţă de 160 în prezent.
Reducând personalul chinez, Washington doreşte "să restabilească o egalitate care a întârziat prea mult", a explicat Pompeo.
Această decizie "nu are la bază conţinutul produs de aceste media" şi SUA nu impun "nicio restricţie" privind ceea ce publică ele, a mai afirmat el.
Guvernul chinez le-a retras legitimaţia de presă unui număr de trei jurnalişti ai Wall Street Journal acreditaţi în China, drept represalii la un titlu considerat rasist al cotidianului american, o sancţiune condamnată de Washington.
Beijingul a primit foarte prost un articol apărut pe 3 februarie, în plină epidemie de coronavirus, cu titlul: "China este adevăratul om bolnav al Asiei", o expresie considerată foarte ofensatoare.
Acest titlu "senzaţionalist" este marcat de "discriminare rasială", a spus un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, care a reproşat cotidianului american că nu a prezentat scuze.
Clubul corespondenţilor străini din China a calificat această sancţiune drept "represalii fără precedent" şi "tentativă manifestă a autorităţilor chineze (...) de a intimida media străine".
Nu mai puţin de nouă jurnalişti au fost nevoiţi să părăsească China când le-au expirat legitimaţiile de presă din 2013, notează AFP.AGERPRES