SUA recurg la rezervele strategice de petrol pentru a calma preţurile (Reuters)

SUA recurg la rezervele strategice de petrol pentru a calma preţurile (Reuters)

Administraţia Biden ia în considerare să elibereze în următoarele luni până la 180 de milioane de barili de petrol din rezervele strategice, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, în condiţiile în care Casa Albă încearcă să scadă preţul carburanţilor.

Statele membre ale Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) se vor întâlni vineri pentru a decide să elibereze în mod coordonat petrol, a anunţat joi un purtător de cuvânt al Ministerului Energiei din Noua Zeelandă.

"Cantitatea de petrol care ar urma să fie eliberată în mod coordonat nu a fost încă decisă. La reuniune se va stabili volumul total şi va urma apoi alocarea pe ţară", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Ar fi a treia oară în ultimele şase luni când SUA eliberează petrol din rezervele sale strategice şi ar fi cea mai cantitate de când s-au constituit rezervele.

În urma informaţiilor, cotaţia barilului de petrol a scăzut cu peste cinci dolari.

Luna aceasta, în urma conflictului dintre Rusia şi Ucraina, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat la aproximativ 139 dolari, cel mai ridicat nivel din 2008, dar joi în tranzacţiile din Asia a scăzut sub 108 dolari.

Rusia este unul dintre principalii producători de petrol, contribuind cu aproximativ 10% la piaţa globală. Dar sancţiunile şi reticenţa cumpărătorilor de a achiziţiona petrol rusesc ar putea elimina aproximativ trei milioane de barili pe zi (bpd) de petrol rusesc de pe piaţă începând din aprilie, a estimat IEA.

Rusia exportă 4 - 5 milioane de barili pe zi.

Secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, a declarat săptămâna trecută că SUA şi aliaţii din IEA discută din nou să elibereze în mod coordonat petrol din rezervele strategice.

La începutul lunii, statele membre ale Agenţiei Internaţionale a Energiei au decis să elibereze 60 milioane de barili de petrol din rezervele lor strategice, pentru a calma preţurile. Jumătate din cantitatea totală a provenit de la rezerva strategică a SUA iar restul de la alte mari puteri industrializate, precum Japonia şi Germania.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 - 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri