SUA: O comisie a Camerei Reprezentanţilor a deschis o procedură pe numele a doi miniştri privind sfidarea Congresului
Comisia de Supervizare a Camerei Reprezentanţilor a votat miercuri deschiderea unei proceduri ce urmăreşte să declare că ministrul justiţiei, William Barr, şi cel al comerţului, Wilbur Ross, au sfidat Congresul nedând curs unei citaţii pe subiectul recensământului populaţiei din 2020, informează Reuters.
Cu 24 de voturi pentru şi 15 împotrivă, comisia a recomandat ca întreaga Cameră a Reprezentanţilor să susţină că Barr şi Ross au sfidat-o refuzând să coopereze în privinţa unei anchete parlamentare asupra deciziei administraţiei Trump de a adăuga o întrebare referitoare la cetăţenie în chestionarul recensământului prevăzut să aibă loc în 2020. Nu a fost fixată o dată pentru un vot final în şedinţă plenară.
Potrivit AFP, miercuri Donald Trump a recurs la prerogativele prezidenţiale pentru a bloca transmiterea către Congres a unor documente privind aspectul controversat al viitorului recensământ al populaţiei americane, deschizând un nou front în bătălia cu adversarii democraţi care au iniţiat în Camera Reprezentanţilor o procedura, mai rar aplicată, la adresa celor doi miniştri.
Acest refuz de transmitere a documentelor "face clar parte din strategia preşedintelui de a obstrucţiona anchetele parlamentare şi aceasta ne obligă să întrebăm: ce la mai ascunde americanilor?", şi-a exprimat indignarea preşedintele democrat al comisiei, Elijah Cummings.
Ministrul justiţiei şi-a exprimat regretul în legătură cu votul din comisie, pe care l-a numit "ilogic", afirmând că a cooperat "cu bună credinţă", în special prin furnizare a 17.000 de pagini de documente. La rândul său, ministrul comerţului a denunţat "atacuri săptămânale ruşinoase" la adresa administraţiei din partea democraţilor, cărora "nu le pasă de adevăr".
În opinia indignată a democraţilor, reintroducerea de către administraţia Trump a unei întrebări referitoare la cetăţenie, după mai bine de 60 de ani, ar viza intimidarea migranţilor, care ar putea răspunde în număr mai mic de teama unor consecinţe ulterioare în privinţa statutului lor.
Însă pentru preşedintele Trump întrebarea este "esenţială" pentru a obţine o imagine corectă asupra populaţiei. "Este complet ridicol să ne imaginăm că putem avea un recensământ fără această întrebare", a comentat Trump miercuri.
Mizele sunt enorme: recensământul condiţionează acordarea a 675 de miliarde de dolari de subvenţii federale, precum şi numărul de locuri alocate fiecărui stat în Camera Reprezentanţilor.
Preşedintele SUA mizează acum pe o decizie a Curţii Supreme pentru a putea utiliza formularul de recensământ începând din 2020 în forma dorită. AGERPRES