SUA: Numirea lui Rex Tillerson în fruntea diplomației americane a depășit un prim obstacol
Comisia pentru politică externă a Senatului american a aprobat luni numirea de către Donald Trump a lui Rex Tillerson, fost director general al concernului ExxonMobil, la conducerea Departamentului de Stat, în pofida opoziției democraților, transmite AFP.
Senatorii din comisie au votat cu 11 la 10 în favoarea sa, toți republicanii aprobându-l, iar democrații respingând în bloc desemnarea lui. Plenul Senatului urmează să voteze pentru a finaliza această numire la o dată care va fi stabilită ulterior.
Rezervele exprimate de mai mulți senatori republicani, ca John McCain și Marco Rubio, au fost învinse în cele din urmă. Aceștia își exprimaseră preocuparea în legătură cu fostele relații dintre patronul gigantului petrolier și autoritățile din Rusia, unde ExxonMobil are interese importante, și cu refuzul lui Rex Tillerson, în cursul audierii în Senat, de a-l acuza pe Vladimir Putin de crime de război în Siria.
"Dată fiind incertitudinea care există în țara noastră și în străinătate față de politica noastră externă, a întârzia inutil confirmarea sa sau a o umbri cu controverse, ar fi împotriva intereselor noastre naționale", a declarat Marco Rubio pe Facebook luni, după ce a făcut să mărească suspansul timp de mai multe săptămâni.
În fața senatorilor, Rex Tillerson s-a demarcat, la 11 ianuarie, de președintele republican în câteva dosare politice, inclusiv Rusia, de care președintele Donald Trump dorește să se apropie.
"Deși Rusia caută respect și relevanță pe scena mondială, activitățile ei recente nu au respectat interesele Statelor Unite', a spus atunci viitorul șef al diplomației americane.
El a recunoscut faptul că Rusia 'a invadat Ucraina, inclusiv prin anexarea Crimeii, și a sprijinit forțele siriene care au încălcat brutal legile războiului', admițând în acest context că preocuparea statelor membre NATO față de agresivitatea Rusiei este justificată.
'Probabil nu vom fi niciodată prieteni', a conchis Rex Tillerson, care a dezvoltat o relație bună cu oficialii ruși în perioadă cât a fost director general al companiei ExxonMobil.
El s-a mai delimitat de președintele Donald Trump, dând asigurări că Statele Unite vor rămâne implicate în lupta împotriva încălzirii climatice.
Aceste nuanțări nu au fost însă suficiente pentru a-i permite lui Rex Tillerson să obțină măcar un vot din partea opoziției democrate.
"Mi-e teamă că nu îl va sfătui pe președinte să păstreze sancțiunile existente împotriva Rusiei", a declarat senatorul democrat Ben Cardin. "Și nu pare interesat de proiectul noilor sancțiuni pe care l-am depus împreună cu senatorul McCain", a mai spus el.
Următoarea etapă este votul în ședință plenară. În absența vreunei defecțiuni, majoritatea republicană de 52 de locuri din totalul de 100 îi este suficientă lui Rex Tillerson pentru confirmarea sa.
Diplomatul de carieră Thomas Shannon exercită ca interimar atribuțiile de secretar de stat al SUA.
AGERPRES