SUA 'nu vor ceda niciun centimetru' în zona Pacificului, avertizează Esper Beijingul
SUA au responsabilitatea de a conduce în zona Pacificului şi 'nu vor ceda niciun centimetru' altor ţări care cred că au un sistem politic mai bun, a declarat ministrul american al apărării, Mark Esper, într-un atac puţin voalat la adresa Chinei, transmite Reuters.
Vorbind în cursul unei vizite în Hawaii miercuri, Esper a afirmat că SUA speră să colaboreze cu China pentru a o determina să respecte ordinea internaţională bazată pe reguli, chiar dacă Beijingul a eşuat în mod repetat să-şi respecte angajamentele şi îşi continuă modernizarea agresivă a armatei.
China nu şi-a respectat promisiunile de a se conforma dreptului, reglementărilor şi normelor internaţionale, a spus Esper, notând că Beijingul vrea să-şi proiecteze puterea la scară globală.
'Pentru a promova obiectivele Partidului Comunist Chinez, Armata de Eliberare a Poporului (AEP) continuă să urmărească un plan agresiv de modernizare pentru a avea o armată de clasă mondială până la mijlocul secolului', a spus el.
'Aceasta va implica, în mod cert, un comportament provocator al AEP în mările Chinei de Sud şi de Sud-Est şi în orice alt loc pe care guvernul chinez îl consideră critic pentru interesele sale'.
Totuşi, chiar dacă Statele Unite îşi propun să descurajeze China, vor totodată 'să continue, să sperăm, să lucreze cu Republica Populară a Chinei pentru a o readuce pe o traiectorie mai aliniată cu ordinea internaţională bazată pe reguli', a adăugat el.
Esper, care va începe un turneu în regiune, a descris zona indo-pacifică drept epicentrul unei 'competiţii între mari puteri cu China', remarcând însă că, alături de Rusia, prezenţa China este acum la scară globală şi că SUA trebuie să fie capabile să le facă faţă ambelor.
'Statele Unite au o responsabilitate de a conduce. Noi am fost o ţară pacifică, o ţară indo-pacifică, de multă vreme', a susţinut el.
'Nu vom ceda această regiune, (nici măcar) un centimetru de pământ, dacă vreţi, unei alte ţări, oricărei alte ţări care crede că forma sa de guvernare, viziunea sa asupra drepturilor omului, viziunea sa asupra suveranităţii, viziunea sa asupra libertăţii presei, libertăţii religioase, libertăţii de întrunire, toate aceste lucruri sunt cumva mai bune decât ceea ce împărtăşim mulţi dintre noi', a subliniat ministrul american.
Washingtonul şi Beijingul se află în conflict în numeroase domenii, de la comerţ şi drepturile omului până la activităţile militare chineze în Marea Chinei de Sud şi în alte zone. AGERPRES