SUA nu permite folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei. „Nu există nicio schimbare în poziţia noastră”

SUA nu permite folosirea rachetelor cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei. „Nu există nicio schimbare în poziţia noastră”

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe anunță că Statele Unite nu au în vedere să anunţe o nouă politică legată de Ucraina şi de folosirea de către aceasta a rachetelor occidentale în atacuri asupra unor ţinte în Rusia.

 John Kirby anunță că SUA nu se teme de amenințările lui Putin FOTO: Profimedia

John Kirby anunță că SUA nu se teme de amenințările lui Putin FOTO: Profimedia

„Nu există nicio schimbare în poziţia noastră asupra furnizării către Ucraina a unor capabilităţi de lovire cu rază lungă de acţiune pentru a le utiliza în interiorul Rusiei”, a afirmat în faţa presei purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, potrivit Reuters.

Declaraţia acestuia vine înaintea întâlnirii pe care o au vineri la Casa Albă preşedintele american Joe Biden şi premierul britanic Keir Starmer, la finalul căreia era aşteptată o decizie care să dea curs solicitărilor preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a fi ridicate restricţiile asupra folosirii de către Ucraina a rachetelor occidentale cu rază lungă de acţiune pentru lovituri asupra unor ţinte în interiorul Rusiei.

Putin amenință NATO

Trimisul Rusiei la ONU cere Consiliului de Securitate „să se gândească la consecințe”, dacă Ucraina primește permisiunea de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat vineri, 13 septembrie, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU că, dacă țările occidentale permit Ucrainei să efectueze lovituri cu rază lungă de acțiune în Rusia, atunci țările NATO vor „purta un război direct cu Rusia”, potrivit The Guardian.

„Faptele sunt că NATO va fi parte directă la ostilități împotriva unei puteri nucleare, cred că nu ar trebui să uitați de acest lucru și să vă gândiți la consecințe”, a declarat Nebenzia în fața celor 15 membri ai consiliului.

Această declarație vine după ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat joi, că orice decizie occidentală de a permite Kievului să folosească astfel de arme cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor din interiorul Rusiei ar însemna că NATO ar fi „în război” cu Moscova.

„Acest lucru ar schimba într-un mod semnificativ însăși natura conflictului. Ar însemna că țările NATO, SUA, țările europene, sunt în război cu Rusia”, a declarat președintele rus unui reporter al televiziunii de stat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Primul drum de mare viteză care va face legătura cu Podul de la Brăila. Traseul în detaliu și ce îl diferențiază de alte proiecte

2 „Putem lansa o lovitură nucleară limitată asupra unei țări NATO fără a declanșa un război total. Americanii mint când spun că garantează protecția ali…

3 „De asta stagnează și chiar scade în sondaje" / Mircea Geoană, ridiculizat de un fost consilier prezidențial

4 O finalistă Miss Elveția a fost sugrumată, dezmembrată și „pasată cu un blender de soțul ei”

5 „Ușa se deschide cu adevărat” / Pavel Durov a început să ofere „cheile“ Telegram serviciilor de informații franceze