SUA nu au fost avertizate în prealabil despre atacul israelian din Beirut, susține Pentagonul

SUA nu au fost avertizate în prealabil despre atacul israelian din Beirut, susține Pentagonul

Statele Unite nu au fost avertizate în prealabil despre un atac israelian în Beirut, iar Secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, a vorbit cu omologul său israelian în timpul desfășurării operațiunii, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului vineri.

Pentagonul susține că SUA nu au știu în prealabil de atacul asupra Beirutului FOTO Arhivă

Pentagonul susține că SUA nu au știu în prealabil de atacul asupra Beirutului FOTO Arhivă

Acestea au fost primele comentarii ale guvernului american despre o operațiune israeliană care a sfidat apelurile Washingtonului pentru de-escaladare și încetarea focului, scrie Reuters .

„Statele Unite nu au fost implicate în această operațiune și nu am avut nicio avertizare prealabilă”, a declarat purtătoarea de cuvânt Sabrina Singh reporterilor.

Singh a refuzat să spună ce i-a comunicat ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, lui Austin despre operațiune și dacă aceasta îl viza pe liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, susținut de Iran. Pentagonul a refuzat să speculeze dacă Nasrallah este încă în viață.

Administrația Biden a încercat să împiedice escaladarea crizei. Austin a avertizat public că un conflict total între Israel și Hezbollah ar fi devastator. Joi, el a avertizat că acest risc există, dar a adăugat că o soluție diplomatică este încă posibilă.

„Acum ne confruntăm cu riscul unui război total. Un alt război pe scară largă ar putea fi devastator atât pentru Israel, cât și pentru Liban”, a declarat Austin reporterilor joi.

Întrebat ce i-ar fi comunicat Austin lui Gallant, având în vedere impactul potențial al atacului israelian asupra eforturilor SUA de a obține un armistițiu între Israel și Hezbollah, Singh a refuzat să ofere detalii, dar a spus că secretarul apărării este întotdeauna deschis în conversațiile sale cu omologul său israelian.

„Uitați-vă doar la discuțiile pe care secretarul și ministrul Gallant le-au avut în ultimele două săptămâni, vorbind în mod regulat. Cred că, dacă ar fi existat vreo fisură în încredere, nu ați fi văzut acest tip de apeluri și discuții frecvente", a spus Singh, întrebată dacă lipsa notificării prealabile din partea Israelului indică o lipsă de încredere.

Armata israeliană a declarat că a vizat sediul central al Hezbollah din suburbiile sudice ale Beirutului vineri, într-un atac care a zguduit capitala libaneză și a trimis nori groși de fum deasupra orașului.

Publicația Axios a citat o sursă israeliană care a spus că Nasrallah a fost ținta atacului și că armata israeliană verifică dacă acesta a fost lovit.

O sursă apropiată Hezbollah a declarat pentru Reuters că Nasrallah este în viață , iar agenția iraniană de știri Tasnim a raportat, de asemenea, că acesta este în siguranță. Un oficial de securitate iranian de rang înalt a declarat pentru Reuters că Teheranul verifică starea sa.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Scandal uriaș în țara vecină! / „Guvernul Orban ar preda Ungaria rușilor fără luptă”

2 Primele imagini din satelit după scufundarea celui mai nou submarin nuclear al Chinei

3 Acuzații de o gravitate fără precedent în Austria, la adresa partidului lui Nehammer

4 Un secret al zilelor noastre / Masacrul comis în „fortăreața” din Africa a uneia dintre cele mai mari companii din industria energetică

5 VIDEO Așa arată o cantină a armatei ucrainene amenajată în tranșee, pe front