SUA: Nr.2 al justiţiei americane a evocat o posibilă îndepărtare a lui Donald Trump (ex-şef FBI)
Nr.2 al Ministerului american al Justiţiei a discutat în 2017 despre posibilitatea îndepărtării lui Donald Trump de la putere, bazându-se pe o prevedere din Constituţie, a confirmat un fost înalt responsabil al FBI într-un interviu difuzat duminică, potrivit AFP.
În urma acestor dezvăluiri, un influent senator republican, Lindsey Graham, a considerat necesară demararea unei anchete de către Congres pentru a stabili dacă este vorba într-adevăr de o "tentativă de lovitură de stat administrativă".
Andrew McCabe, care a asigurat interimatul la conducerea poliţiei federale după destituirea lui James Comey de către Trump în 2017, a declarat într-o intervenţie la canalul CBS că ministrul adjunct al justiţiei, Rod Rosenstein, "era - în acel moment- foarte îngrijorat cu privire la preşedinte, la capacitatea sa, la intenţiile sale".
Andrew McCabe a adăugat că el însuşi era "foarte neliniştit" faţă de viitorul delicatei anchete vizând eventuala complicitate între Moscova şi echipa de campanie a lui Donald Trump în 2016.
În acest cadru au existat "discuţii asupra Amendamentului 25" din Constituţie, care îi autorizează pe vicepreşedinte şi o majoritate a guvernului să-l declare pe preşedinte "inapt" să-şi îndeplinească atribuţiile, a spus în continuare McCabe.
Rod Rosenstein, care superviza ancheta rusă, "a ridicat pur şi simplu acest punct şi l-a discutat cu mine, întrebându-se câţi membri ai cabinetului ar fi în măsură să susţină un astfel de efort", a spus el.
Era vorba "de a număra voturile, voturile posibile", a adăugat McCabe, destituit din FBI la rândul său în martie 2018, oficial pentru că ar fi organizat scurgeri de informaţii în presă.
În septembrie, mai multe media informaseră despre aceste discuţii, dar aceasta este prima confirmare făcută de către unul dintre participanţi.
Rod Rosenstein dezminţise că ar fi dorit înlăturarea preşedintelui. Biroul său de presă sugerase că ar fi fost o glumă probabil prost înţeleasă.
Joi, în cursul difuzării primelor extrase din acest interviu, preşedintele Donald Trump contraatacase pe Twitter:"Şeful interimar al FBI dezonorat, Andrew McCabe, pretinde că ar fi 'un sărman îngeraş', în timp ce el a jucat un rol important în farsa rusă", referindu-se la ancheta derulată de procurorul special Robert Mueller cu privire la eventuala complicitate între echipa sa de campanie şi Moscova.
Duminică, unul dintre apropiaţii preşedintelui, republicanul Lindsey Graham, care prezidează Comisia judiciară a Senatului, a promis să utilizeze puteri de anchetă ale Congresului pentru a şti "cine spune adevărul".
"Vom descoperi ce s-a petrecut şi singurul mijloc este de a convoca oamenii pentru ca ei să depună mărturie sub jurământ", a declarat el pentru CBS, punând la îndoială afirmaţiile lui Andrew McCabe, acuzat că ar fi avut "intenţii politice". AGERPRES