SUA: Noi sancţiuni vizează China, Coreea de Nord şi Myanmar

SUA: Noi sancţiuni vizează China, Coreea de Nord şi Myanmar

Statele Unite au impus vineri o serie de sancţiuni Chinei, Coreei de Nord şi Myanmarului, vizând în special o companie chineză de recunoaştere facială acuzată că este folosită în supraveghere minorităţii musulmane uigure din Xinjiang şi un studio de animaţie nord-coreean, transmite AFP.

Aceste sancţiuni, aplicate în conformitate cu legea Magnitsky, care vizează combaterea corupţiei şi a abuzurilor drepturilor omului, au fost anunţate cu ocazia celebrării, vineri, a Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului.

"Peste un milion de uiguri şi membri ai altor minorităţi etnice predominant musulmane sunt reţinuţi în Xinjiang" sub conducerea lui Erken Tuniyaz, actualul preşedinte al acestei regiuni autonome din nord-vestul Chinei, şi a predecesorului său Shohrat Zakir, se arată într-un comunicat al departamentului american al Trezoreriei.

Washington i-a sancţionat pe aceştia pentru presupuse abuzuri ale drepturilor omului, precum şi compania SenseTime, care realizează aplicaţii de recunoaştere facială şi de imagistică, utilizate în special pentru monitorizarea mulţimilor şi verificarea identităţii.

Conform Trezoreriei, această companie chineză "şi-a evidenţiat capacitatea de a-i identifica pe uigurii care poartă barbă, ochelari de soare şi măşti" pentru a servi în cadrul supravegherii realizate de poliţie în Xinjiang. Compania SenseTime a fost deja trecută pe lista neagră a SUA în 2019.

Peste un milion de uiguri au fost închişi în centre de reeducare politică, potrivit asociaţiilor pentru drepturile omului. Beijingul contestă aceste cifre şi susţine că este vorba de centre de formare profesională menite să combată radicalizarea populaţiei.

Studioul de animaţie nord-coreean SEK este reputat pe plan internaţional pentru contribuţia la succese planetare precum 'The Lion King' sau 'Pocahontas'. SEK "a folosit o gamă largă de companii-fantomă pentru a se sustrage sancţiunilor împotriva guvernului nord-coreean şi pentru a înşela instituţiile financiare internaţionale", susţine Trezoreria americană.

Aceste sancţiuni, primele care vizează Phenianul de la preluarea mandatului de preşedinte al SUA de către Joe Biden, sunt aplicate şi ministrului nord-coreean al apărării, Ri Yong Gil, precum şi Biroului central al procurorilor, acuzaţi că fac parte dintr-o "procedură judiciară ce implică procese în mod fundamental inechitabile".

De asemenea, universitatea European Institute Justo din Rusia şi directorul acesteia sunt sancţionaţi în legătură cu Coreea de Nord pentru că au sponsorizat "sute de vize pentru studenţi" de care au beneficiat lucrători nord-coreeni angajaţi în Rusia. Aceşti muncitori generează "venituri în valută străină" folosite de regimul nord-coreean "pentru a-şi susţine programele sale ilegale de arme de distrugere în masă şi de rachete balistice".

În Myanmar, patru lideri regionali şi trei organizaţii care au legături cu ministerul apărării sunt sancţionaţi pentru "asociere la atacurile regimului militar asupra democraţiei şi la represiunea lor brutală".

Pe 1 februarie, armata din Myanmar a înlăturat-o de la putere pe şefa guvernului civil, Aung San Suu Kyi, punând capăt unei pauze democratice de zece ani.

Sancţiunile SUA vizează şi Batalionul de acţiune rapidă al armatei din Bangladesh, acuzat de "încălcări grave ale drepturilor omului" în războiul lansat de guvern împotriva traficului de droguri.

În total, 15 persoane şi 10 entităţi au fost sancţionate pentru legăturile lor cu acte de încălcare a drepturilor omului şi de represiune în întreaga lume. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”