SUA: "Nicio dovadă" că noua tulpină a SARS-CoV-2 este mai contagioasă (experţi)

SUA: "Nicio dovadă" că noua tulpină a SARS-CoV-2 este mai contagioasă (experţi)

Experţii americani au început să studieze noua mutaţie a COVID-19 înregistrată mai ales în Regatul Unit, dar nu sunt convinşi deocamdată că este mai contagioasă decât celelalte, a indicat luni în înalt responsabil american, citat de AFP.

"Nu există nicio dovadă tangibilă că acest coronavirus este într-adevăr mai contagios, dar sunt dovezi clare că este mai răspândit în rândul populaţiei", a declarat consilierul principal al programului guvernamental de vaccinare din SUA, Moncef Slaoui, în cursul unei conferinţe de presă.

Mai multe ţări şi-au închis frontierele cu Regatul Unit, însă Moncef Slaoui a apreciat că este posibil ca mutaţia să se fi răspândit de mult timp în ţară, iar oamenii de ştiinţă nu au căutat-o până în prezent, astfel că au creat impresia că este o explozie a numărului de cazuri atunci când au făcut-o.

"Nu ştim încă", a adăugat Moncef Slaoui. Această nouă tulpină a coronavirusului din Regatul Unit a provocat îngrijorare, zeci de capitale anulând legăturile aeriene cu această ţară.

Pentru acest expert în vaccinuri, fost înalt responsabil în industria farmaceutică, "ceea ce este clar este că nu este mai patogen", nu provoacă o formă mai gravă a bolii.

Institutele naţionale de sănătate din SUA (NIH) sunt pe punctul de a studia această nouă tulpină în laborator pentru a stabili dacă anticorpii eficienţi contra celei mai comune mutaţii a SARS-CoV-2 rămân eficienţi împotriva ei, "ceea ce va fi foarte probabil concluzia lor", a subliniat el.

Testele, care vor fi efectuate cu anticorpi prelevaţi de la bolnavi vindecaţi de COVID-19, anticorpi provocaţi de vaccinuri şi anticorpi sintetici, vor dura mai multe săptămâni.

Expertul american a explicat că anticorpii produşi de vaccinuri ar putea rămâne eficienţi, deoarece sunt concepuţi pentru a se fixa pe mai multe zone ale unei "spicule" a coronavirusului, acel vârf recunoscut care se află pe suprafaţa sa şi îi permite să se ataşeze de celulele umane pentru a le penetra.

Probabilitatea ca o simplă mutaţie a virusului să afecteze toate aceste zone este "foarte slabă", a ţinut el să adauge. "Nu este imposibil însă de exclus ca, într-o zi, undeva, un virus să reuşească să scape răspunsului protector provocat de vaccin şi din acest motiv trebuie să rămânem vigilenţi", a mai spus expertul american.

Pe de altă parte, Moncef Slaoui a anunţat că NIH vor efectua teste clinice pe indivizii foarte alergici pentru a vedea cum răspund la vaccinurile Pfizer şi Moderna.

Mai multe cazuri de reacţii alergice au fost semnalate în Statele Unite şi Regatul Unit. AGERPRES


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…