SUA: Ministrul justiţiei, mai aproape de o citaţie în Congres pentru ultraj, în legătură cu raportul Mueller
Democraţii din Congresul SUA au făcut luni un nou demers preliminar citării pentru ultraj a ministrului justiţiei, William Barr, care a refuzat să prezinte o versiune necenzurată a raportului procurorului special Robert Mueller, transmite Reuters.
Comisia juridică a Camerei Reprezentanţilor a întocmit un raport în care Barr, numit procuror general (cu atribuţii de ministru al justiţiei) de preşedintele Donald Trump, este acuzat de ultraj după ce luni dimineaţa a expirat al doilea termen limită pentru depunerea raportului Mueller în forma completă.
Barr a depăşit săptămâna trecută primul termen stabilit de aceeaşi comisie dominată de democraţi, care vor să afle întreg conţinutul raportului privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.
Comisia a apreciat că "procurorul general Barr nu s-a conformat cu cererea comisiei de a primi aceste documente şi astfel a obstrucţionat funcţiile constituţionale, de supraveghere şi legislative ale comisiei".
Departamentul Justiţiei nu a reacţionat imediat la această concluzie.
Comisia juridică se va întruni miercuri pentru a decide dacă adoptă raportul referitor la ultraj. Un asistent din Congres a precizat că, după decizia comisiei, va urma un vot în plenul Camerei Reprezentanţilor. O acuzaţie de ultraj din partea Camerei poate fi urmată de un proces civil împotriva lui Barr, care ar putea fi condamnat la amenzi sau chiar la închisoare pentru că nu s-a conformat.
Raportul comisiei îi cere democratei Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, să ia "toate măsurile necesare" pentru aplicarea citaţiei emise de preşedintele comisiei, Jerrold Nadler.
Luna trecută, Barr a prezentat Congresului o versiune cenzurată a raportului Mueller, care arată că au existat contacte între campania electorală a lui Trump din 2016 şi Moscova, dar nu a fost vorba de o conspiraţie. Documentul prezintă şi acţiunile preşedintelui în încercarea de a împiedica ancheta.
Comisia condusă de Nadler consideră că raportul Mueller în forma completă este necesar pentru propria anchetă împotriva lui Trump, suspectat de corupţie şi obstrucţionarea justiţiei.
Administraţia Trump se opune multiplelor anchete ale unor comisii ale Camerei Reprezentanţilor, unde democraţii deţin din ianuarie majoritatea, în urma alegerilor legislative parţiale din noiembrie anul trecut.
Preşedintele Statelor Unite a susţinut din nou, luni într-un mesaj pe reţeaua Twitter, că Mueller nu a dovedit existenţa niciunei infracţiuni din partea sa.
Unii democraţi au cerut deja demisia lui Barr, iar Pelosi l-a acuzat că a minţit Congresul, ceea ce "este o infracţiune". Procurorul general a refuzat deja, săptămâna trecută, să se prezinte la o audiere în comisia juridică a Camerei Reprezentanţilor, care stabilise că el poate fi chestionat şi de avocaţii congresmenilor.
Printre democraţii din jurul lui Nadler există şi susţinători ai utilizării autorităţii "inerente" - dar rareori utilizate - a comisiei de a acţiona în afara sistemului judiciar al SUA, cu posibilitatea de a aresta, amenda şi chiar trimite la închisoare oficialii care nu se conformează citaţiilor Congresului.AGERPRES