SUA: Migranţii din America Centrală vor aştepta de acum înainte în Mexic soluţionarea cererilor de azil
Guvernul american le impune de acum migranţilor latinoamericani să aştepte în Mexic orice decizie privind cererea lor de azil, o măsură menită să descurajeze imigraţia clandestină pe la frontiera sudică, relatează AFP.
Această nouă politică, anunţată pe 20 decembrie, este aplicată de vineri la marele post de frontieră Tijuana-San Ysidro, la sud de San Diego, a declarat un responsabil al Ministerului Securităţii Interne (DHS) sub protecţia anonimatului.
De un an, zeci de mii de migranţi care provin din America Centrală au ajuns la acest punct de frontieră pentru a solicita azil în SUA, iar preşedintele Donald Trump vrea să evite ca ei să rămână pe teritoriul american şi să scape supravegherii autorităţilor în timp ce cazul lor este analizat.
Potrivit DHS, aceşti migranţi dispar în societatea americană şi nu se prezintă la întâlnirile cu serviciile de imigraţie. Or, 80% dintre cererile de azil ale acestor candidaţi la imigraţie - majoritatea veniţi din ţări sărace şi cangrenate de violenţă precum Honduras, Guatemala şi El Salvador - nu sunt justificate, precizează ministerul.
Potrivit ultimelor statistici oficiale, 10,7 milioane de imigranţi clandestini trăiesc în prezent în SUA.
Având în vedere că 800.000 de cereri de azil nu au fost încă examinate, este posibil ca potenţialii imigranţi să aştepte în Mexic luni de zile, chiar ani, înainte ca o decizie să fie luată în cazul lor.
Guvernul american speră că acest lucru îi va descuraja pe migranţii din America Centrală să înceapă lunga călătorie spre frontiera dintre Mexic şi SUA.
"De foarte lung timp, sistemul nostru de imigraţie este exploatat de contrabandişti, traficanţi şi cei care nu au niciun drept să rămână în SUA", a precizat într-un comunicat ministrul american al securităţii interne, Kirstjen Nielsen.
Potrivit unui comunicat al DHS, noul "protocol de protecţie al migranţilor" se va aplica oricărei persoane care ajunge la frontiera terestră cu Mexicul fără documente de imigraţie.
Singurii care nu vor returnaţi în Mexic sunt minorii neînsoţiţi.AGERPRES