SUA interzic intrarea în ţară a unor responsabili chinezi implicaţi în ''represiunea'' minorităţilor
Statele Unite au interzis luni intrarea pe teritoriul naţional a unui număr neprecizat de "responsabili" chinezi pentru participarea lor la "represiunea" minorităţilor etnice sau religioase, în special a musulmanilor uiguri pe care Washingtonul îi consideră că sunt victime ale unui "genocid", notează AFP.
Într-un comunicat , şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a anunţat că a impus "restricţii de viză unor responsabili din Republica Populară Chineză suspectaţi de a fi responsabili sau complici la politici sau măsuri vizând reprimarea unor lideri religioşi sau spirituali, membri ai grupurilor etnice minoritare, disidenţi, apărători ai drepturilor omului, jurnalişti, sindicalişti, activişti ai societăţii civile şi manifestanţi paşnici din China sau din străinătate".
Washingtonul nu a precizat numărul responsabililor vizaţi, nici identitatea sau rangul acestora. Comunicatul american, foarte vag, nu explică nici ce anume a determinat aceste măsuri punitive.
Acestea intervin într-un moment în care preşedintele american Joe Biden încearcă să facă presiuni asupra Beijingului pentru a-şi folosi influenţa pe lângă Rusia cu scopul de a pune capăt invaziei Ucrainei sau cel puţin pentru a se abţine să acorde vreun ajutor Moscovei.
Antony Blinken a denunţat în comunicatul său în special tentativele de "hărţuire, intimidare, supraveghere şi răpire" împotriva acestor persoane, "inclusiv a celor care caută refugiu în străinătate şi a cetăţenilor americani care apără aceste populaţii vulnerabile".
Secretarul de stat american a îndemnat guvernul chinez "să pună capăt" "încercării de a reduce la tăcere activiştii americani de origine uigură" "refuzând membrilor familiei lor din China permisiunea de a pleca din ţară".
În pofida dezminţirilor sale, Beijingul este acuzat că a internat în lagăre de reeducare politică peste un milion de uiguri, o minoritate musulmană care trăieşte în Xinjiang, în nord-vestul ţării, şi că a recurs acolo în special la muncă forţată.
"Solicităm guvernului chinez să pună capăt genocidului şi crimelor împotriva umanităţii în curs de desfăşurare în Xinjiang, politicilor sale represive din Tibet, reprimării libertăţilor fundamentale în Hong Kong şi încălcării drepturilor omului, în special, a libertăţii religioase, în alte locuri din ţară", a mai afirmat Antony Blinken. AGERPRES