SUA: Închiderea parţială a serviciilor federale a costat economia 11 miliarde de dolari
Închiderea parţială a serviciilor federale americane timp de peste o lună a costat economia SUA 11 miliarde de dolari, dintre care 3 miliarde de dolari nu vor putea fi recuperate, informează luni serviciile bugetare ale Congresului (CBO), relatează AFP.
"Drept consecinţă a scăderii activităţii economice, CBO estimează că Produsul Intern Brut (PIB) din cel de-al patrulea trimestru a fost diminuat cu 3 miliarde de dolari. În primul trimestru din 2019, nivelul PIB-ului este inferior cu 8 miliarde de dolari (...) reflectând atât cele cinci săptămâni de 'shutdown' parţial, cât şi redresarea activităţii economice", se precizează luni într-un comunicat.
Trei miliarde de dolari reprezintă circa 0,02% din PIB-ul estimat pe 2019, notează CBO.
"Dincolo de efectele implicite asupra economiei în general, efectele asupra lucrătorilor şi a companiilor individuale ar urma să fie şi mai importante. Unele societăţi din sectorul privat nu vor recupera niciodată pierderea de venituri", a adăugat CBO.
"Deşi mare parte din PIB-ul pierdut în al patrulea trimestru al lui 2018 şi primul trimestru din 2019 va fi în cele din urmă recuperată, CBO estimează că circa trei miliarde de dolari nu vor putea fi recuperate", comentează serviciile citate.
După peste o lună de paralizie bugetară care a afectat 800.000 de funcţionari, preşedintele american Donald Trump a anunţat vineri un acord pentru încheierea "shutdown", care prevede o finanţare a serviciilor federale până la 15 februarie.
El a ameninţat însă cu o nouă paralizie bugetară începând cu această dată dacă nu se va ajunge la un consens privind zidul pe care-l doreşte la frontiera mexicană şi a cărui finanţare vrea să fie prevăzută în buget, fapt pe care democraţii îl refuză. AGERPRES