SUA: Încetarea războiului din Ucraina, cea mai bună modalitate de a redresa economia globală
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat luni că încetarea războiului din Ucraina este cea mai bună modalitate de a aborda problemele economiei globale, relatează AFP.
Janer Yellen cere încetarea războiului din Ucraina FOTO Shutterstock
Acesta este un mesaj aparent adresat Rusiei înainte de summitul G20 din Indonezia, notează sursa citată de Agerpres.
"Încetarea războiului dus de Rusia constituie un imperativ moral şi pur şi simplu cel mai bun lucru de făcut pentru economia globală", a declarat Janet Yellen jurnaliştilor, în marja întrevederii cu omologul său francez Bruno Le Maire.
Oficial, invazia Ucrainei nu se află pe agenda clubului celor 20 mari economii ai cărui lideri se reunesc marţi şi miercuri pe insula indoneziană Bali. Moscova a cerut G20 să se concentreze mai degrabă pe problemele economice şi financiare decât pe probleme politice şi de securitate.
Indonezia cere negocieri de pace
Dar războiul lansat acum nouă luni de Vladimir Putin are repercusiuni economice profunde, creşterea preţurilor la energie şi la alimente. Gazda summitului, Indonezia, preluând astfel poziţia multor ţări din Sud, cere negocieri de pace şi refuză să condamne direct Moscova.
Vladimir Putin, care a decis să nu participe la G20 şi este reprezentat de ministrul de Externe Serghei Lavrov, se află sub presiune pentru a prelungi acordul existent care permite exporturile de cereale ucrainene şi care expiră la 19 noiembrie.
Macron caută soluții
În timp ce Vladimir Putin se confruntă cu critici pentru retragerile din Herson, Occidentul se grăbește să pună umărul la refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei.
Preşedintele francez Emmanuel Macron va căuta la summitul G20 din Bali iniţierea „unei logici a dezescaladării” în războiul din Ucraina, care să împace abordarea ţărilor dezvoltate cu cea a ţărilor din emisfera sudică, cele din urmă dorind încetarea acestui conflict, au semnalat surse de la Palatul Elysee citate duminică de agenţia EFE.
Retragerea trupelor ruse din Herson se bazează pe logică
Decizia Rusiei de a-și retrage trupele într-o poziție defensivă pe malul stâng al fluviului Nipru se bazează pe o logică militară clară. Orașul Herson și alte localități de pe malul drept al fluviului Nipru cucerite încă la începutul războiului puteau fi ținute sub control doar cu un cost imens și cu pierderi mari de echipamente și soldați.
Din punct de vedere operațional, retragerea ar trebui să ajute Rusia să-și stabilească pozițiile defensive în timpul iernii. Însă, din punct de vedere strategic, retragerea constituie o înfrângere clară pentru Moscova, scrie Jack Watling, analist militar la Institutul Regal pentru Studii de Apărare și Securitate (RUSI), într-o analiză publicată în „The Guardian”.
Sursa: adevarul.ro