Potrivit sursei citate, Europa caută alternative, cum ar fi gazul natural lichefiat din SUA, după ce Gazprom PJSC a redus livrările prin Nord Stream, cea mai mare conductă a sa către Europa, şi a întrerupt transporturile către ţări care nu au respectat noile condiţii de plată. Rusia a satisfăcut anul trecut peste o treime din cererea de gaze a Uniunii Europene.
„Recentele reduceri drastice ale fluxurilor de gaze naturale către UE înseamnă că aceasta este prima lună din istorie în care UE a importat mai mult gaz prin GNL din SUA decât prin conducte din Rusia”, a declarat directorul executiv al AIE, Fatih Birol, într-un tweet. „Scăderea ofertei ruseşti necesită eforturi de reducere a cererii UE pentru a se pregăti pentru o iarnă grea.”, a adaugat Birol.
Creşterea importurilor de GNL din SUA vine pe măsură ce naţiunea creşte producţia de combustibil super-răcit după ce a început exporturile de pe Coasta Golfului în 2016, transformând comerţul global de energie. Livrările americane rămân puternice chiar şi după un incendiu la uzina Freeport LNG din Texas, care a fost închisă pentru reparaţii prelungite.
După declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, UE a convenit în martie asupra unui număr suplimentar de 15 miliarde de metri cubi de GNL american în acest an, în încercarea de a înlocui gazul rusesc. Într-un obiectiv ambiţios, blocul a încercat să înlocuiască anul acesta o treime din gazul rusesc cu GNL din diverse surse.
Rusia livrează aproximativ 150 de miliarde de metri cubi de gaz către Europa prin conducte în fiecare an şi încă 14 până la 18 miliarde de metri cubi de GNL.
În combinaţie cu GNL rusesc, care continuă să sosească în Europa, cu excepţia Regatului Unit, ţara poate fi în continuare un furnizor de gaz mai mare pentru Europa decât SUA.
Potrivit G4media, Gigantul rus Gazprom a redus producţia de gaze cu 8,6% în primele şase luni ale anului 2022, iar exporturile către ţările care nu fac parte din Comunitatea Statelor Independente (CSI, fostele republici sovietice) cu 31%. Media zilnică a exporturilor în iunie a scăzut cu un sfert faţă de luna mai.
Totodată, liniile gazoductului Nord Stream vor fi închise în perioada 11-21 iulie, informează operatorul Nord Stream Ag, potrivit agenţiilor ruse „Tass” şi „Interfax”, precizând că întreruperea se datorează „lucrărilor de întreţinere”.
„În perioada 11-21 iulie 2022, compania Nord Stream Ag va efectua o închidere temporară a ambelor conducte ale Nord Stream, pentru a efectua lucrările de întreţinere planificate, inclusiv teste ale componentelor mecanice şi ale sistemelor de automatizare, pentru a garanta o funcţionare eficientă, sigură şi fiabilă a gazeductului”, afirmă mesajul transmis de Nord Stream Ag.