SUA: Fostul consilier prezidenţial John Bolton speră să nu-i fie 'suprimată' cartea de Casa Albă
John Bolton, fost consilier pentru securitatea naţională al preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, se teme de posibila 'suprimare' de către Casa Albă a cărţii sale încă nepublicate, transmite Reuters.
'Sper ca până la urmă să pot obţine publicarea cărţii. Sper să nu fie suprimată', a declarat Bolton luni, la un eveniment de la Universitatea Duke din statul Carolina de Nord, unde a vorbit public pentru prima oară după ce Senatul l-a achitat pe preşedinte în procesul de destituire (impeachment).
Bolton a sugerat că ar trebui să poată replica la mesajele despre el publicate de Trump pe Twitter. Răspunzând unei întrebări despre atacurile respective la adresa sa, el a spus că preşedintele 'scrie Tweet-uri, dar eu nu pot vorbi despre asta. E corect?'.
Fostul consilier, în vârstă de 71 de ani, a demisionat în septembrie anul trecut, după mai multe dezacorduri cu preşedintele. Atunci, Trump a susţinut că el a fost cel care l-a demis, iar Bolton - că şi-a prezentat demisia.
Presa a dezvăluit încă din octombrie intenţia lui Bolton de a scrie o carte despre perioada în care a lucrat în administraţia prezidenţială. Potrivit ziarului New York Times, Bolton afirmă în carte că Trump voia să blocheze în continuare ajutoare de securitate pentru Ucraina în valoare de 391 de milioane de dolari. Preşedintele cerea ca în schimbul deblocării fondurilor autorităţile de la Kiev să îl ancheteze pe rivalul său democrat, fostul vicepreşedinte Joe Biden, posibil candidat la preşedinţia SUA.
Acuzaţia respectivă a fost cea care a stat şi la baza anchetei Camerei Reprezentanţilor - cu majoritate democrată - din Congresul SUA împotriva lui Trump. Congresmenii l-au considerat vinovat pe preşedinte şi de obstrucţionarea anchetei şi în 18 decembrie anul trecut au înaintat Senatului - majoritar republican - propunerea de destituire; în 5 februarie, senatorii au votat împotrivă. Trump a respins acuzaţiile, susţinând că nu a făcut nimic ilegal, şi a denunţat demersul democraţilor ca pe o mascaradă. Până la impeachment-ul lui Donald Trump, în istoria Statelor Unite mai avuseseră loc doar două astfel de procese, împotriva preşedinţilor Andrew Johnson, în 1868, respectiv Bill Clinton, în 1998.
Bolton a refuzat să coopereze cu ancheta din Camera Reprezentanţilor, dar s-a declarat dispus să depună mărturie în Senat, dacă ar fi fost citat. Senatorii au decis însă să nu audieze niciun martor.
În ianuarie, Casa Albă l-a informat pe fostul consilier că în carte apar 'cantităţi semnificative de informaţii secrete', deci nu poate fi publicată în forma actuală. Bolton a afirmat luni că administraţia prezidenţială continuă revizuirea textului înaintea publicării. AGERPRES