SUA: FDA a autorizat un nou medicament împotriva colesterolului
US Food and Drug Administration (FDA) a dat undă verde joi tratamentului cu 'Repatha', al doilea medicament pentru pacienții cu forme ereditare de colesterol ridicat și riscuri pentru maladii cardiovasculare autorizat în acest an, informează AFP.
'Repatha', cunoscut și sub numele de 'Evolocumab', este produs de laboratoarele americane Amgen. Acesta face parte din medicamentele numite PCSK9, constând în anticorpi care vizează ficatul pentru scăderea colesterolului.
Tratamentul ar trebui să ajute în lupta împotriva nivelului ridicat de lipoproteine cu densitate scăzută (LDL) sau colesterolul rău, care ar fi vinovat de 610.000 de decese pe an în Statele Unite.
'Repatha' oferă o altă opțiune de tratament în cadrul acestei noi clase de medicamente pentru pacienții cu hipercolesterolemie familială sau cu tulburări cardiovasculare cunoscute, a precizat John Jenkins, director al departamentului pentru medicamente noi la Center for drug evaluation and research.
Food and Drug Administration, care a recomandat autorizarea medicamentului în luna iunie, a avertizat totuși și în privința efectelor secundare ale acestuia, cum ar fi reacțiile alergice.
În urmă cu o lună, Food and Drug Administration a aprobat un medicament similar numit 'Praluent' (Alirocumab), produs de laboratoarele 'Sanofi' și 'Regeneron Pharmaceuticals' , cu utilizare limitată la unele categorii de pacienți, mai scrie AFP.
"Praluent oferă o nouă opțiune de tratament pentru pacienții cu hipercolesterolemie familială heterozigotă sau suferind de boli cardiovasculare și care nu pot reduce colesterolul lor LDL cu statine", declarase cu acea ocazie dr. John Jenkins.
Aceste două noi medicamente au fost dezvoltate pe parcursul unui deceniu cu ajutorul cercetării genetice. Lumina verde dată de Food and Drug Administration în această vară pentru 'Praluent' și 'Repatha' marchează intrarea unei noi clase de medicamente anti-colesterol pe o piață dominată de aproape treizeci de ani de statine, precum 'Lipitor', care au contribuit la reducerea în mod semnificativ a mortalității cardiovasculare.
Cu toate acestea, capacitatea acestor două medicamente de a lupta împotriva colesterolului și de a reduce semnificativ riscul de infarct miocardic și de decese din cauze cardiovasculare va fi stabilit cu certitudine în 2017, când vor fi cunoscute rezultatele finale ale studiilor clinice extinse asupra acestora, aflate în curs de desfășurare. AGERPRES