SUA: Facebook recunoaşte că a reacţionat prea lent la amestecul străin în alegeri; Twitter spune că nu a fost pregătită pentru manipulare
Şefa departamentului de operaţiuni al Facebook, Sheryl Sandberg, a recunoscut miercuri că reţeaua de socializare a reacţionat prea lent la amestecul Rusiei în alegerile din 2016 din SUA şi a promis că grupul îşi va intensifica eforturile pentru o opri orice interferenţă din afară, în timp ce şeful Twitter, Jack Dorsey, a mărturisit la rândul său că reţeaua de socializare pe care o conduce nu a fost pregătită pentru a face faţă campaniilor de manipulare din ultimii ani, conform unor audieri în Congresul american, relatează dpa şi AFP.
"Am fost prea lenţi în a identifica asta şi în a acţiona. Ne asumăm. Acest amestec (străin - n.r.) a fost complet inacceptabil. A încălcat valorile companiei noastre şi ale ţării la care ţinem", a spus ea în cadrul audierilor la o comisie din Senat, adăugând că situaţia este "o cursă a înarmărilor".
"Ameninţarea cu care ne confruntăm nu este nouă. America s-a confruntat mereu cu atacuri din partea oponenţilor care vor să ne submineze democraţia. Noi sunt doar tacticile pe care ei le folosesc", a mai afirmat ea.
Sheryl Sandberg a declarat de asemenea că "securitatea este o sarcină care nu se încheie niciodată", adăugând că Facebook a dublat numărul persoanelor care se ocupă de siguranţă şi securitate, în plus faţă de inteligenţa artificială.
Sursa foto: (c) Joshua Roberts/ REUTERS
Compania a luat măsuri împotriva "ştirilor false", inclusiv prin etichetarea ca atare a conţinutului dubios şi prin forţarea multor conturi să îşi confirme identitatea.
În acelaşi timp, şeful Twitter, Jack Dorsey, a recunoscut la rândul său că reţeaua de socializare pe care o conduce nu a fost pregătită şi a fost prost echipată pentru a face faţă campaniilor de manipulare de pe reţelele de socializare din ultimii ani.
Twitter a fost creată pentru a funcţiona ca o "piaţă publică", şi nu pentru a lupta împotriva "abuzurilor, hărţuirilor, armatelor de trolli şi propagandei programelor de tip 'bot' (conturi automate)" care au fost folosite pentru a "deturna atenţia populaţiei şi a o diviza", a explicat Dorsey în faţa comisiei din Senat care analizează ingerinţele străine pe reţelele de socializare.
Dorsey a spus totodată că Twitter nu ia decizii determinate de vreo 'ideologie politică', în contextul în care reţelele de socializare sunt acuzate, inclusiv de către preşedintele american Donald Trump, că ar fi părtinitoare, acţionând în detrimentul conservatorilor.
"Twitter nu foloseşte ideologia politică pentru a-şi lua deciziile, indiferent dacă sunt legate de clasificarea conţinutului serviciului nostru sau de modul în care ne aplicăm regulamentul", a afirmat el.AGERPRES