SUA efectuează un test nuclear în Nevada, la câteva ore după ce Rusia a dat de înțeles că plănuiește să facă asta

SUA efectuează un test nuclear în Nevada, la câteva ore după ce Rusia a dat de înțeles că plănuiește să facă asta

Statele Unite au efectuat un test nuclear la un sit de testare din Nevada, la scurt timp după ce Rusia a anunțat că a revocat interdicția de a testa arme atomice. Măsura luată de Moscova a fost considerată o încercare de a se alinia cu Statele Unite în domeniul testelor nucleare.

SUA au efectuat joi un test nuclear în Nevada

SUA au efectuat joi un test nuclear în Nevada

Testul, care a avut loc miercuri, a utilizat substanțe chimice și radioizotopi pentru a „valida noi modele predictive de explozie”, menite să îmbunătățească detectarea exploziilor atomice în diferite părți ale lumii, potrivit unui raport al Bloomberg citat de Fox News , care citează Departamentul pentru Energie.

Experimentul are ca scop îmbunătățirea capacităților globale de detectare nucleară

Corey Hinderstein, administratorul adjunct pentru neproliferare nucleară în domeniul apărării din cadrul Administrației Naționale pentru Securitate Nucleară, a subliniat importanța acestor experimente, declarând:

„Aceste experimente avansează eforturile noastre de a dezvolta noi tehnologii în sprijinul obiectivelor de neproliferare nucleară ale SUA. Ele vor contribui la reducerea amenințărilor nucleare globale prin îmbunătățirea detectării testelor explozive nucleare subterane”.

Legislatorii ruși anunță intenția de a revoca Tratatul de interzicere a testelor nucleare

Un aspect cheie al acestui test este momentul în care a fost efectuat. Parlamentarii ruși și-au declarat intenția de a revoca ratificarea Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare, o mișcare care a stârnit îngrijorări la nivel internațional.

Proiectul de lege urmează să ajungă săptămâna viitoare la Camera Superioară a Rusiei, Consiliul Federației, pentru examinare, legislatorii de acolo exprimându-și sprijinul pentru această măsură.

Tratatul de interzicere totală a testelor nucleare, adoptat în 1996, interzice toate exploziile nucleare la nivel mondial, deși nu a fost încă ratificat pe deplin de mai multe țări, printre care China, India, Pakistan, Coreea de Nord, Israel, Iran și Egipt.

Statele Unite au subliniat necesitatea unei transparențe sporite în contextul testelor nucleare. În timp ce atât SUA, cât și Rusia se abțin de la testarea focoaselor nucleare, acestea efectuează experimente subcritice.

Aceste teste presupun explozii care au ca scop verificarea proiectelor de arme fără cantitatea de material atomic necesară pentru a susține o reacție în lanț, după cum a relatat Bloomberg.

Crește îngrijorarea cu privire la posibila reluare a testelor nucleare de către Rusia

Există preocupări tot mai mari că Rusia ar putea lua în considerare reluarea testelor nucleare ca mijloc de a descuraja națiunile occidentale să sprijine Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a menționat că, deși unii experți au discutat despre necesitatea testelor nucleare, nu și-a format încă o opinie definitivă în această privință.

Pe de altă parte, ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, a afirmat angajamentul Moscovei de a respecta interdicția, precizând că Rusia ar lua în considerare reluarea testelor nucleare doar dacă Statele Unite ar lua o măsură similară.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…