SUA: Donald Trump se exprimă cu privire la procesul fostului său director de campanie; judecătorul susţine că a primit ameninţări
Judecătorul în procesul lui Paul Manafort, fostul director de campanie al lui Donald Trump, a anunţat vineri că a primit ameninţări, în timp ce juraţii şi-au continuat deliberările pentru a stabili dacă consultantul politic se face sau nu vinovat de fraudă bancară şi fiscală, potrivit Reuters.
Procesul său, chiar dacă nu vizează fapte direct legate de o eventuală complicitate între membrii echipei de campanie a preşedintelui american şi responsabili ruşi, este primul care rezultă în urma investigaţiilor efectuate din mai 2017 de către procurorul special Robert Mueller.
Deliberările au fost suspendate vineri seara târziu, fără ca juraţii să convină asupra unui verdict, pentru a doua zi consecutiv. Acestea vor fi reluate luni dimineaţă, a spus judecătorul T. Ellis.
Donald Trump, care a calificat ancheta drept o "vânătoare de vrăjitoare", a apreciat vineri în faţa presei că acest proces care se desfăşoară la un tribunal din Alexandria, în Virginia, este "trist" şi a reafirmat că Manafort este o "persoană foarte bună".
"El a lucrat pentru mine o perioadă foarte scurtă de timp. Dar ştiţi ceva? S-a dovedit a fi o persoană foarte bună. Şi cred că ceea ce i-au făcut lui Paul Manafort este foarte trist", a spus Trump, fără să se teamă că ar putea da impresia că doreşte să exercite presiuni asupra juraţilor.
La puţin timp după declaraţiile lui Donald Trump, judecătorul Ellis a anunţat că a primit ameninţări şi că a fost plasat sub protecţia US Marshals, poliţia federală din subordinea Ministerului Justiţiei.
Magistratul a declarat că nu va face public numele juraţilor, aşa cum au solicitat jurnaliştii, de teamă pentru "liniştea şi securitatea lor". "Nu mi-am imaginat că acest caz va trezi astfel de emoţii. Nu m-aş simţi bine dacă le-aş da numele", a adăugat el, menţionând că anumite documente legate de proces au fost sigilate pentru a evita orice ingerinţă în anchetă.
La începutul lunii, Donal Trump îi luase deja apărarea fostului său colaborator, făcând o comparaţie pe Twitter cu tratamentul rezervat lui Al Capone, celebră figură a mafiei în perioada prohibiţiei.
"Amintindu-ne de istorie, cine a avut parte de cel mai rău tratament: Alfonso Capone, legendarul naş al mafiei, ucigaş şi "inamicul public numărul unu", sau Paul Manafort, actor politic şi admirat de Reagan/Izolat astăzi într-o celulă, în timp ce nu a fost găsit vinovat de ceva?", s-a întrebat retoric Donald Trump.
Întrebat vineri de un jurnalist dacă ar putea recurge la dreptul său de graţiere în eventualitatea unei condamnări a lui Manafort, preşedintele Donald Trump a răspuns:"Nu vorbesc despre aceasta pentru moment!"
Totuşi este destul de neobişnuit ca un preşedinte să se pronunţe asupra unui proces în desfăşurare, mai ales în plină deliberare a juraţilor, remarcă observatorii.
Dosarul vizează între altele 8 milioane de dolari câştigaţi de Manafort, în vârstă de 69 de ani, pentru activitatea sa de consultant politic în favoarea unor politicieni proruşi din Ucraina, între care fostul preşedinte Viktor Ianukovici, pe care l-a consiliat în campania electorală victorioasă din 2010.
Procurorii îl acuză pe Manafort că a ascuns mai mult de 16 milioane de dolari de autorităţile fiscale şi a obţinut în mod fraudulos 20 de milioane de dolari din împrumuturi bancare. AGERPRES