SUA: Directorul FBI şi numărul doi din Departamentul Justiţiei apără ancheta rusă

SUA: Directorul FBI şi numărul doi din Departamentul Justiţiei apără ancheta rusă

Directorul FBI şi numărul doi din Departamentul american al Justiţiei au apărat joi independenţa anchetatorilor care lucrează în dosarul exploziv al afacerii ruse, ţintă frecventă a furiei lui Donald Trump, relatează AFP.

În cursul unei audieri care a durat mai multe ore şi a fost uneori extrem de tensionată, Christopher Wray şi Rod Rosenstein au răspuns public la întrebări legate de ancheta asupra ingerinţei Moscovei în prezidenţialele americane din 2016 şi bănuielile de înţelegere secretă între membri ai echipei de campanie a lui Donald Trump şi Rusia.


Foto: (c) Andrew Harnik / AP


Întrebările cele mai virulente au venit din partea membrilor republicani ai Comisiei juridice a Camerei Reprezentanţilor şi l-au vizat în mod deosebit pe republicanul Rod Rosenstein, numărul doi în Departamentul Justiţiei, cu autoritate asupra procurorului special însărcinat de peste un an cu dosarul rus, Robert Mueller.

"Dacă aveţi dovezi că cineva din echipa de campanie a lui Trump a acţionat greşit, arătaţi-le naibii marelui juriu. Dacă aveţi dovezi că acest preşedinte a acţionat necorespunzător, arătaţi-le americanilor", s-a enervat congresmanul republican Trey Gowdy.


Foto: (c) Andrew Harnik / AP


Anterior, Donald Trump îl atacase din nou pe Twitter pe Robert Mueller, fost director al FBI multă vreme foarte respectat în rândul republicanilor.

"Când va dezvălui Bob Mueller conflictele sale de interese? De ce durează atâta timp?", a scris preşedintele american pe reţeaua socială.




Întrebat în legătură cu acest subiect, Rod Rosenstein a răspuns: "Nu sunt la curent cu niciun conflict de interese care să justifice recuzarea sa".


Foto: (c) Andrew Harnik / AP


"La Departamentul Justiţiei, suntem obişnuiţi cu criticile şi asta nu ne afectează activitatea", a subliniat el într-un alt moment al audierii sale.

Directorul FBI, Christopher Wray, a apărat şi el independenţa serviciilor sale.

"Aşa cum am spus de mai multe ori, mă angajez să lucrez respectând toate regulile în toate aspectele şi nicio presiune politică, de oriunde ar veni, nu mă va descuraja", a afirmat succesorul lui James Comey, demis de Donald Trump în mai 2017.


Foto: (c) Andrew Harnik / AP


Pe de altă parte, Rod Rosenstein a respins acuzaţiile congresmenilor republicani care îl suspectează că întârzie, intenţionat, să le trimită documente legate de ancheta respectivă, precum şi de cea desfăşurată în timpul campaniei, privind e-mailurile lui Hillary Clinton, subliniind că sunt peste 1,2 milioane.

În cursul audierii, republicanii au aprobat în Cameră o măsură simbolică, reclamând justiţiei să le trimită toate aceste informaţii cel mai târziu la 6 iulie.AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”